Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Pjacete oko Kosančićevog venca

Pjacete oko Kosančićevog venca

Pjacete – mali, uređeni trgovi, popločani kamenom predstavljaće kapije Kosančićevog venca već od sledeće godine.

Po najavi glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, asfaltne površine odlaze u prošlost, a veza Kalemegdana i Topličinog venca sa Kosančićevim vencem biće atraktivni skverovi, kao prirodni pešački tok.

Folić za „Večernje novosti“ objašnjava da će nova dva trga biti popločana istim kamenom kojim su popločani trotoari Kosančićevog venca.

– Pjaceta ispred austrijske ambasade biće prostor na kome se susreće Kalemegdan sa pešačkom zonom i velikim stepeništem, koje je glavna veza sa Savskim šetalištem, mestom odakle danas dolazi najveći broj posetilaca Beograda – objašnjava Folić i dodaje da će na toj pjaceti biti postavljena klupa i kamena česma za one koji su se umorili penjući se stepenicama.

Gradskim urbanistima stigla je i inicijativa da se na tom mestu postavi i jedna moderna skulptura koja će uvesti radoznale posetioce u ovu zonu kulture u kojoj je za sledeću godinu planirana izgradnja gradske galerije.

Pjacete oko Kosančićevog venca

Druga pjaceta, na uglu sa Pop Lukinom, povezaće svojim kamenim pločnikom zonu Kosančićevog venca sa zonom Knez Mihailove, pa će se pešački tokovi koji silaze na reku Ulicom Vuka Karadžića sa jedne, i sa Obilićevog venca, sa druge strane, slivati Ulicom Topličin venac upravo na ovaj novoformirani gradski trg.

– Na ovoj pjaceti moći će da se predahne uz pogled na sveže uređene fasade u ovom delu grada. U neposrednoj blizini je i prostor biblioteke koji će se, po projektu čuvenog bečkog arhitekte Borisa Podreke, preurediti u još jedan javni prostor na kome će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskom istorijom i građom koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. godine – priča Folić.

Pjacete – do kraja novembra

Glavni gradski arhitekta kaže da su ove značajne javne površine do sada bile potpuno zapuštene i preplavljene nelegalno parkiranim automobilima.

– Njihovom reafirmacijom, kao i celokupnom gradskom strategijom kojom se prednost daje pešacima i biciklistima dok se automobili sa javnih površina preusmeravaju u garaže, značajno se poboljšava kvalitet života u Beogradu po uzoru na Beč, Kopenhagen i Barselonu, zaključuje prvi urbanista grada.

Kosančićev venac do kraja novembra dobiće novo, umiveno lice. Radovi na dve pjacete biće u poslednjoj fazi rekonstrukcije ovog starog dela Beograda.

A već sledeće godine počeće izgradnja gradske galerije, a krajem naredne urediće se i prostor na mestu stare Narodne biblioteke. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.