Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Početak školske godine 1. septembra
Početak školske godine... dok čekamo raspored
Početak školske godine... dok čekamo raspored

Početak školske godine 1. septembra

Vreme je da se uozbiljimo – u petak 1. septembra zvanično počinje 2017/18. školska godina, za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Đacima i porodicama koje imaju školarce predstoji mnogo obaveza i troškova, uzbuđenja i nervoze, promena julskih i avgustovskih navika…

Oni drugi sećaće se svojih školskih dana, i sasvim sigurno osetiti da se 2017. godini polako bliži kraj…

Početak školske godine u Beogradu

Sve napred navedeno, uz izvesne specifičnosti, važi i za male, mlade i starije Beograđane.

Beograd, na primer, ima Bazar polovnih udžbenika u Kosovskoj ulici, na kojem je moguće uštedeti i do 50% za udžbenike potrebne za školu.

U nekim opštinama za prvake su pripremljena specijalna iznenađenja – na Voždovcu će, podsećamo, dobiti na poklon rančeve i pernice sa školskim priborom.

Broj đaka prvaka u ovoj školskoj godini je, inače, veći nego u bilo kojoj od prethodnih 16 godina – ukupno ih je 17.148, najviše u OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, gde će u prvi razred poći skoro 350 dece u 12 odeljenja.

Gužve u saobraćaju u Beogradu su početkom septembra dodatni izvor nervoze. Tim povodom zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović obavestio je sugrađane da će javni prevoz od 1. septembra saobraćati po „zimskom“ redu vožnje, sa većim brojem vozila. Mladenović poziva na strpljenje zbog radova na ulicama i moli da se usluge GSP-a koriste umesto privatnih automobila kad god je to moguće.

Evo i zvanične poruke sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka, koji se sastao sa predsednicima aktiva direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola: „Škole su spremne za početak nove školske godine, a one koje nisu leto iskoristile za nabavku opreme ili neophodne sanacije, pozivam da do 15. septembra podnesu zahteve jer novca za to ima. Tokom leta uloženo je oko 100 miliona dinara u oko 90 škola.“

Još jedna važna vest za roditelje i đake glasi da će početak školske godine obeležiti štrajk prosvetnih radnika.

U oko 750 škola u Srbiji već 1. septembra časovi će biti skraćeni na 30 minuta, uz protest u 13 gradova. U drugim školama, u zavisnosti od članstva u sindikatima, nastava može biti obustavljena na jedan sat 1. septembra, odnosno sat i po 4. septembra. Moguće su u narednim nedeljama i druge akcije, kojima se prosvetni radnici protive Zakonu o zaposlenima u javnim službama, čije usvajanje predstoji.

Važni datumi

Školska godina pred nama ima nekoliko datuma koje treba pomenuti.

Mini jesenji raspust je vraćen – učenici će se odmarati 9, 10, 11. i 12. novembra.

Zimski raspust počinje 30. decembra. Prvi deo traje do 8. januara, a drugi od 1. do 9. februara, posle čega počinje drugo polugodište.

Prolećni raspust je od 2. do 9. aprila.

Kraj nastave je 14. juna za osnovce i 21. juna za srednjoškolce. Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, uobičajeno, završavaju nastavne obaveze ranije, a kalendar rada je donekle izmenjen i za škole u Vojvodini.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.