Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Stefan Milenković i Ištvan Vardai na ArtLink festivalu

Stefan Milenković i Ištvan Vardai na ArtLink festivalu

Koncerti dva velika umetnika obeležiće četvrto po redu izdanje ArtLink festivalaviolinista Stefan Milenković otvoriće manifestaciju 25. septembra, a zatvoriće je violončelista Ištvan Vardai 8. oktobra, nastupima u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

ArtLink festival mladih talenata pod sloganom „Na putu ka zvezdama“ biće održan na različitim lokacijama. Publici će, kao i prethodnih godina, biti predstavljene zvezde klasične muzike i domaće muzičke zvezde u usponu, kao i mladi talenti čiji razvoj ArtLink prati.

Stefan Milenković i Ištvan Vardai nastupiće sa orkestrom ArtLink mladi virtuozi.

Ulaznice za koncerte na Kolarcu već su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao „čudu od deteta“, sa karijerom započetom u petoj godini. Za posvećenost humanitarnim akcijama dodeljena su mu brojna priznanja, pored ostalih, 2003. godine, i odličje „najhumanija ličnost“. Sa istim ciljem učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneskoa u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom. Kao pasionirani kamerni muzičar, redovno sarađuje s uglednim interpretatorima u različitim instrumentalnim formacijama. Uspesi Stefana Milenkovića obuhvataju i osvajanje prestižnih nagrada, ulaske u finala najpoznatijih violinskih konkursa (u sedmoj godini već je bio laureat Međunarodnog violinskog takmičenja „Jaroslav Kocijan. Pedagoškim radom bavi se na Univerzitetu Ilinois, nakon što je nekoliko godina predavao na „Džulijardu“ u Njujorku.

Možda najbolje od svih, o našem i danas najpopularnijem violinisti govore reči kritičara Hanover presa da on ima sve: „lepotu zvuka Davida Ojstraha, čistotu i logiku fraze Henrika Šeringa, virtuozitet Jaše Hajfeca, ljubav prema muzici Jehudija Menjuhina i temperament i radost Jicaka Perlmana“.

Ištvan Vardai, tridesetdvogodišnji mađarski violončelista, debitantski koncert održao je 1997. godine u Hagu, a potom je sa velikim uspehom nastupao u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Firenci, Tokiju, Kobeu i Pekingu. Na početku karijere nastupao je sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima. Školovao se u Klasi za posebne talente na „Franc List“ akademiji u Budimpešti kod profesora Lasla Mezoa, na Muzičkoj akademiji u Beču kod profesora Rijnharta Lacka, na Kronberg akademiji sa profesorom Francom Helmersonom, gde je i predavač od 2013. godine. Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja. Godine 2009. dobio je nagradu „Juior Prima“ kao najbolji mladi umetnik godine, a 2012. „Monblan nagradu“ kao mladi muzičar koji najviše obećava na svetu. Pozivan je da učestvuje na mnogim značajnim festivalima: Santander, Gergiev u Sankt Peterburgu, Pablo Casals (Španija), Festivalu Radio Francuske (Monpelje), Bellerive (Švajcarska), Šlezvig-Holštajn muzičkom festivalu, Verbije, Festivalu kamerne muzike zapadnog Korka, Švecingen festivalu i Budimpeštanskom prolećnom festivalu.

Ištvan Vardai sada je u mogućnosti da bira festivale, a ArtLink festival mladih talenata ima privilegiju što ovaj značajan umetnik več dva puta nastupa sa mladim virtuozima koje ArtLink afirmiše.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.