Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija SANU: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost
Galerija SANU: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost
Galerija SANU: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost

Galerija SANU: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost

Od 27. septembra (19.00) do 12. novembra u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) biće otvorena izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost“.

Autori izložbe su dopisni član SANU Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić.

Ova multimedijalna izložba sazdana je iz dve, višestruko problemski povezane osnovne tematske celine.

Prva celina ima prvenstveno zadatak da odabranim originalnim delima i različitim reprodukcijama predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od 12. do 20. veka, proizašao iz širih razvojnih tokova naše stare umetnosti, kao odgovor na potrebe države i crkve. U tom kontekstu naročita pažnja biće posvećena pregnuću srpskih ktitora i priložnika u stvaranju i identitetskom profilisanju te baštine.

Druga izložbena celina namenjena je ukazivanju na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa, upravo zbog njegove jasne identitetske određenosti kao naročitog kvaliteta. Dokumentovano će biti predstavljeni duga istorija uništavanja i različiti oblici ugrožavanja srpskog umetničkog nasleđa na Kosovu i Metohiji, sve do današnjih dana.

Planirano je da na pomenutoj izložbi, kao pretežan deo eksponata, budu izloženi umetnički predmeti iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja primenjene umetnosti, Galerije fresaka, Arhiva SANU i Muzeja SPC.

U toku pripreme izložbe izvršena je temeljna konzervatorsko-restauratorska obrada i zaštita ugroženih ikona i bogoslužbenih predmeta. S obzirom na loše stanje pojedinih izuzetno značajnih umetničkih dela, njihova konzervacija predstavlja suštinski deo projekta.

Povodom izložbe u pripremi su tri prateće publikacije – katalog izložbe i zbornik radova (obe na srpskom i na engleskom jeziku) i „Crkva Svetog Đorđa u Rečanima kod Suve Reke. Crteži fresaka i arhitekture“ (naučna građa o hramu iz 14. veka, srušenom do temelja 1999).

Izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost“ realizuje se u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve. (danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Ova izvrsna izlozba neprocenjivog srpskog nasledstva na Kosovu i Metohiji trebala bi biti prezentovana , makar i u elektronskom izdanju, sirom planete, upucena posebno zemljama koje negiraju srpske svete objekte na Kosovu i Metohiji.
    Posebno skrecem paznju na video koji dokumentovano prikazuje unistenje srednjevekovnih bisera srpskih svetih mesta koje su unistili kosovski ekstremisti a sada bi da sve te izuzetne prvoslavne objekte prisvoje.
    Svako ko ima zdravu pamet, bez obzira na nacionalnost, kroz ovaj video moze zakljuciti istinu.
    Apelujem na nasu vladu da H I T N O orgnizuje prezentaciju ove izlozbe elektronskim putem i posalje svetu poruku, ne bi li ih malo prosvetlili u njihovim zluradim ambicijama.

    Moje misljenje je da bismo mi, kao pravi Srbi, trebali cesce odlaziti na Kosovo i Metohiju u posetu nasim manastirima. Samo tako cemo dokazati da jos uvek tamo trajemo, bez obzira na momentalnu iskrivljenu svetsku politiku .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.