Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » The Residents u Beogradu: In Between Dreams

The Residents u Beogradu: In Between Dreams

U ponedeljak, 20. novembra od 21.00, u Domu omladine Beograda gostuje bend The Residents u okviru svetske turneje „In Between Dreams“.

Legende američkog art roka nastupiće u Velikoj sali, a koncert će biti sedeći, što omogućava maksimalan komfor i koncentraciju za praćenje ovog jedinstvenog umetničkog spektakla.

Ulaznice su u pretprodaji po 1000 RSD od 4. septembra preko Eventim mreže. Posle rasprodatog prvog paketa, ulaznice će biti skuplje – 1500 RSD.

The Residents – misteriozne ikone avangarde

Više od četrdeset godina The Residents se smatraju najmisterioznijim ikonama avangardne muzike.

Ponikli u okvirima kalifornijske andergraund umetničke scene tokom sedamdesetih godina 20. veka, prvobitno su bili viđeni kao otkačeno-satirični rok band koji se rugao ograničenostima mejnstrim kulture, ali je sa vremenom u prvi plan izbila njihova daleko ozbiljnija i revolucionarnija strana.

Danas je jasno da su The Residents smeli umetnički kolektiv koji je svojevremno prvi doneo uzbudljive inovacije u novim muzičkim oblastima, pojavljujući se istovremeno kao pioniri elektronike, art roka, industrijske i laundž muzike. Osim smelog spoja rokenrola sa autentičnim teaterskim izrazom – po čemu su postali slavni, njihov odgroman doprinos u upotrebi videa u muzici odavno je prepoznat kao jedan od najvećih ranih dometa u ovoj oblasti popularne kulture.

Tako im se rani video-zapisi nalaze u stalnoj zbirci čuvenog Muzeja moderne umetnost u Njujorku, a „Freak Show“ CD-ROM na izložbi MOMA muzeja „Looking Music 3.0“.

The Residents su do danas ostali zagonetka ogromnih razmera – u pitanju je jedna od najtajanstvenijih grupa u istoriji muzike, što se u javnosti uvek pojavljuja maskirana, čiji identitet nije nikad otkriven, te i dalje niko ne zna ko su članovi benda i kako izgledaju.

Četiri decenije rada

Prepoznatljivi su po ekstravagantnim nastupima i bizarnim kostimima u kojima dominiraju velike očne jabuke, cilindri i smokinzi kao glavna njihova obeležja. Odbijaju sve medijske istupe već decenijama – bez obzira na to što danas postoje PR menadžeri i društvene mreže, ovakva doslednost impresionira sama po sebi.

Doduše, i oni znaju da izdaju saopštenja ili pismeno odgovore na poneki intervju, ali to je najviše koliko dopuštaju da se zaviri u njihov svet u kome vlada njihova legendarna „teorija opskurnosti“, po kojoj je jedino bitno umetničko delo – ličnost umetnika je potpuno nevažna.

Pošto su poslednjih godina slavili četiri decenije rada, The Residents su sva svoja iskustva spojili u jedno sa idejom da stvore spektakularan novi program za novi vek, pod imenom „Između snova“ (In Between Dreams): muzičku predstavu sa još uvek izrazitim pozorišnim pristupom.

„Kostimi i igrači mogu se promeniti, ali The Residents ostaju isti: sada već mitski sastav iz San Franciska koji se dobro se zabavlja na račun savremene Amerike kroz svoju umetnost, muziku, filmove“… (The Wire)

Uvek drugačiji i uvek jedistveni kao iskustvo, na svetskoj turneji koja počinje ove jeseni, predstaviće se u onom najboljem, rokerskom muzičkom formatu, noseći kostime i maske zasnovanim na onima koje su nosili lekari u periodu pojave kuge u srednjovekovnoj Evropi. Komentar na savremene globalne prilike? Proverite sami!

U svetu u kome ima sve manje tajni, The Residents su prava dragocenost! (danubeogradu.rs)

https://youtu.be/m04bK9CYEh4

Jedan komentar

  1. Grejanje u zgradi Deset avijaticara 19 danas 31. oktobra 19 od 10.00 ne radi. Radijatori su neprijatno hladni.
    U zgradi ima male decei beba cak