Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Veliki spomenik Stefanu Nemanji na novom Savskom trgu
Mesto za spomenik Stefanu Nemanji na novom Savskom trgu
Mesto za spomenik Stefanu Nemanji na novom Savskom trgu

Veliki spomenik Stefanu Nemanji na novom Savskom trgu

Na novom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade Železničke stanice biće podignut veliki spomenik Stefanu Nemanji.

Najavljeno je i da će zgrada Železničke stanice postati muzej srpskog srednjeg veka.

Gradski menadžer Goran Vesić potvrđuje za „Novosti“ da će do kraja sledeće godine biti završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati Nemanjina bronzana statua.

– Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – istakao je Vesić.

Već 25. septembra pred odbornicima Skupštine grada naći će se odluka o promeni prvobitne lokacije za spomen-obeležje osnivaču srednjevekovne srpske države, a već sutradan biće raspisan međunarodni konkurs.

Najatraktivniji trg u Beogradu

Spomenik Stefanu Nemanji zauzeće centralno mesto budućeg kompleksa kulture u savskom priobalju.

Središte ovog dela grada zauzeće novi trg na mestu današnjeg platoa i raskrsnice Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice. Radovi na preuređenju ovog atraktivnog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića (najverovatnije na proleće).

Da utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja, osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji, podseća generalni sekretar predsednika republike Nikola Selaković. Odavanju ove vrste počasti, kako navodi, dodeljen je epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture. On ističe i da će pomenuta lokacija postati jedan od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik.

Vizura prostora, okolni objekti i blizina Beograda budućnosti poručivaće da naša sutrašnjica nema smisla ukoliko nije utemeljena na najvrednijim tradicijama prošlosti, kojih ne bi bilo bez Stefana Nemanje.

Spomenik Stefanu Nemanji: Mač i Hilandarska povelja

Autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške.

Vladar će, najverovatnije, biti „odeven“ u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je sugerisano da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama.

Dobro je što će Beograd konačno dobiti spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu, smatra akademik Ljubomir Maksimović i podseća da je reč o prvorazrednoj ličnosti srpske istorije.

– On je utemeljivač srpske državnosti u pravom smislu reči. U njegovo vreme i zahvaljujući politici koju je vodio Srbija je prvi put kročila na međunarodnu scenu. Zbog nebrige i nepoštovanja njegove ličnosti ostao je bez dostojnog obeležja, iako su njegove zasluge tolike da je trebalo prvo njemu podići spomenik, pa tek onda svim ostalim ličnostima naše istorije – navodi Maksimović.

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomenik.

Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće eminentni žiri u kome će se naći i najugledniji srpski slikari i vajari.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.