Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Dan oslobođenja Beograda: Protestni koncert 2017
Dan oslobođenja Beograda: Protestni koncert 2017
Dan oslobođenja Beograda: Protestni koncert 2017

Dan oslobođenja Beograda: Protestni koncert 2017

U petak, 20. oktobra od 20.00 do ponoći, na Trgu republike biće organizovan Protestni koncert povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda.

Nastupiće Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje, MC Cjofo, a podrška je DJ Flip.

Organizator je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd čije saopštenje prenosimo:Za dž

„Slavimo ideju grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni. Proslavljamo ideju grada u kome će zajednički resursi, obrazovanje, zdravstvo, prevoz i socijalna zaštita biti javni i dostupni svim građanima.

– Antifašizam nije fraza koje se setimo samo na praznik, niti se može konzervirati replikama slavnih bitaka i svečanim akademijama. Antifašizam je konstantna borba za slobodu, jednakost i solidarnost, za društvo u kome niko ne može biti maltretiran i ponižavan. Oni koji su pre sedam decenija odlazili u tu borbu, i u njoj neretko ostavljali život, činili su to kako bi izgradili pravednije društvo.

Društvo u kojem se niko neće plašiti za golu egzistenciju, dom zdravlja koji će primiti svakog ko je bolestan, dobro obrazovanje koje je svima dostupno. To su vrednosti narodnooslobidalčke borbe!
Onaj ko danas negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj ko privatizuje obale i grad; onaj ko državnim parama gradi luksuzne apartmane za bogate, a narod pretvara u siromašnu poslugu; onaj ko raslojava društvo na one koji imaju sve o državnom trošku i na one koji nemaju ništa zaslugom vlasti; onaj ko uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje i ko pretvara sistem socijalne brige u sistem ponižavanja pred šalterima, ne može govoriti u ime antifašističke borbe!

A nama treba da bude jasno da je ta borba trajna, da se ne završava jednom za sva vremena. Sloboda nije datost. Antifašizam se mora iznova potvrđivati delima – deo je govora Marka Aksentijevića sa prošlogodisnjeg protestnog koncerta“.