Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba 49. Zlatno pero Beograda
Izložba 49. Zlatno pero Beograda (foto: Anamarija Vartabedijan)
Izložba 49. Zlatno pero Beograda (foto: Anamarija Vartabedijan)

Izložba 49. Zlatno pero Beograda

Do 19. novembra u Galeriji Progres (Knez Mihailova 27) otvorena je izložba 49. Zlatno pero Beograda, 14. Međunarodni bijenale ilustracije.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS, odnosno Savet izložbe na čijem je čelu bio njegov predsednik, pisac i scenarista Pavle Zelić, a činili su ga još istaknuti ilustratori, urednici i teoretičari Dobrosav Bob Živković, Jugoslav Vlahović, Aleksa Gajić, Zefirino Grasi, Slobodan Jovanović, Dragana Nikolić i Jana Oršolić.

Celokupnom stručnom organizacijom, koordinisanjem postavke izložbi u četiri prostora, rukovodila je kustos izložbe i istoričarka umetnosti, doktorand, Marija Ristić.

Izložbu je zvanično otvorio akademik Matija Bećković, koji je zaključio da je simbol Beograda umesto kipa Pobednika mogao biti spomenik peru koje je učinilo toliko da se naša umetnost plasira široko i daleko i ostavi trag u celom svetu što pokazuje i ovogodišnje izdanje Zlatnog pera.

U glavnoj selekciji izložbe u galeriji u Progresu su izloženi radovi 170 umetnika, iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja. Pored vrhunskih ilustratora svih generacija iz naše države, odabrani su najbolji radovi iz Kolumbije, Brazila, Nikaragve, Francuske, Češke, Kine, Koreje, Italije, Turske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine, Portugala, Irana, Turske, Holandije, Uzbekistana, Bugarske, Slovenije i Grčke.

https://youtu.be/L0sLHKvqk_0

(Autori videa: Aleksa i Filip Gajić, uz glas Mokija Vukićevića)

49. Zlatno pero Beograda – nagrade

Predsednik Saveta Zlatnog pera Pavle Zelić i predsednik žirija Dobrosav Bob Živković dodelili su nagrade Zlatnog pera. Grand Prix 49. Zlatnog pera je dodeljen Ivici Stevanoviću ilustratoru iz Novog Sada proslavljenom po ilustracijama za knjige ali i stripovima.

Nagrada Zlatni vitez za izvanredan doprinos umetnosti ilustracije ove godine pripala je doajenu ilustracije i animacije, profesoru Rastku Ćiriću.

Međunarodna Zlatna pera su dobili i Mirjana Panovski, Valerie Sokolova i Petar Meseldžija. Tri plakete su dodeljene Jovanu Ukropini, Gradimiru Smuđi i Edinu i Emiru Durmiševiću.

Počasne diplome su dobili Ana Petrović, Eva Bratošova, Zoran Svilar, Boban Savić Geto, Ivan Gregov, Miroslava Raković, Dražen Kovačević, Saša Ristić Kriger, Tanja Milatović i Iassen Ghiuselev.

Nagrade su takođe uručili i izdavačke kuće Kreativni centar koja je odabrala Emira Durmiševića, i Pčelica koja je svoju nagradu uručila Edinu Durmiševiću, dok će nagrada Politikinog zabavnika biti dodeljena naknadno.

Prateći program

Ovogodišnje Zlatno pero Beograda sadrži raskošan i istorijski fundiran prateći program:

Od 1. do 12. novembra u Galeriji Narodne banke biće održane izložbe:
• Žene u stripu i strip ilustraciji: Autorska izložba Pavla Zelića i Alekse Gajića
• Desa Glišić – Zaboravljena pop-artiskinja novinske ilustracije: Autorska izložba Mirjane Bajić
• Igračke i roboti kao likovna inspiracija: Autorski projekat Leposave Lepe Milošević Sibinović
• Glorifikacija Srbije: Autorska izložba Marije Ristić, Iz kolekcije Nikole Bulatovića i Ljubiše Mančića
• Zoran Bulatović – In memoriam: Autorska izložba Nikole Bulatovića

Od 14. do 24. novembra u Galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu:
• Samostalna izložba prošlogodišnje dobitnice Gran prija Zlatnog pera – Sare Maceti (Sarah Mazzetti, Italija)

Od 8. do 24. novembra u Maloj galeriji ULUPUDS-a:
• Aleksandar Deroko, autorska izložba Marije Ristić.

U četvrtak, 2. novembra od 16.00, u holu Galerije Progres:
• Stručni skup sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti ULUPUDS-a.

Vreme održavanja Dečje radionice Zlatnog pera koju će voditi Milica Stojšin, i programa Susreta i razgovora, Ilustratori crtaju za vas biće naknadno objavljeni. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Koje je radno vreme galerije Progres četvrtkom?