Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vratite kazaljke 29. oktobra jedan sat unazad
Imate sat više za san, ili za jutarnji izlazak na svetlost dana

Vratite kazaljke 29. oktobra jedan sat unazad

„Sat više sna u nedelju“ – fraza je kojom se najčešće najavljuje povratak na standardno računanje vremena. Ove godine vraćanje kazaljki jedan sat unazad dogodiće se 29. oktobra.

U nedelju u tri časa posle ponoći, u većini zemalja na severnoj zemljinoj polulopti koje su, zbog ušteda, koristile takozvano „letnje ukazno vreme“, časovnici će biti vraćeni na dva časa.

Sat više sna svakako će vam prijati, ali ono što sledi verovatno neće – uprkos činjenici da jesen već više od mesec dana traje i da su temperature sve niže, sumrak u četiri i potpuni mrak u pet sati uvešće nas, više nego bilo šta drugo, u zimski dnevni ritam i raspoloženje.

Gotovo svi uređaji koji se konektuju na internet automatski će promeniti vreme na satovima. Ipak, proverite ih, posebno one čiji alarm koristite kao budilnik. Ostale časovnike ćete vratiti sami i to je sve što treba da uradite.

Stručnjaci napominju da organizam jesenju promenu računanja vremena lakše podnosi nego prolećnu. Izvesni problemi su, ipak, prvih nekoliko dana mogući.

Osobe koje pate od poremećaja sna, ali i drugi, uključujući decu, mogu da se bude tokom noći.

Saveti su uobičajeni – higijeni sna i zdravim navikama potrebno je pokloniti više pažnje. A to podrazumeva izbegavanje kofeinskih napitaka i alkohola, redovnu fizičku aktivnost nekoliko sati pre odlaska u krevet, odlaganje mobilnih telefona, tableta i kompjutera, male lične rituale koji će vas opustiti…

Nedostatak sna smanjuje koncentraciju i učinak na poslu, dovodi do dnevnog umora i pospanosti, što mogu biti posledice narušavanja ritma sna, dok se ne uspostavi novi. Ako teže podnosite promene, pripremite se postepeno, nekoliko dana unapred.

Iskoristite svoj jutarnji sat

Protivnika promena u računanju vremena bilo je od samog početka uvođenja ove prakse. Pod njihovim pritiskom u nekim zemljama se i odustalo od prelaska na „letnje vreme“.

Interesantno je, međutim, da poslednjih godina raste broj onih koji se zalažu da se upravo „letnje vreme“ uvede kao standardno. Dolazak sa posla tokom zimskih meseci u vreme kada je već ovladao mrak dovodi do smanjenja fizičkih aktivnosti populacije, povećanja broja depresivnih epizoda, manje izloženosti sunčevoj svetlosti neophodnoj za stvaranje vitamina D…

Ljudi bi, kada bi se zadržalo „letnje vreme“, bili energičniji, otporniji i zdraviji, tvrde oni, i savetuju da u svakom slučaju, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, za bolje raspoloženje, provodite što više vremena na otvorenom.

Prepodnevnu svetlost i sunce, posebno kada je vreme lepo, nikako ne treba propustiti.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.