Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Dom omladine Beograda
Dom omladine Beograda (foto: Dan u Beogradu)
Dom omladine Beograda (foto: Dan u Beogradu)

Dom omladine Beograda

Početkom druge polovine dvadesetog veka mladi su tražili više slobode ličnog izražavanja u umetnosti, kulturi i zabavi, pa je 1964. godine osnovan Dom omladine Beograda.

Od otvaranja do danas Dom omladine Beograda je zadržao status mesta otvorenog duha, gde se moglo saznati o avangardnim i savremenim izazovima u oblasti muzike, filma, pozorišta, vizuelnih umetnosti, novih medija, nauke i društva.

Više stotina hiljada mladih godišnje poseti programe Doma omladine, od kojih su posebno značajni oni obrazovni, besplatni za učenike i studente.

Ustanova mladih Beograda bila je domaćin mnogo značajnih događaja. Za koncepciju i budućnost, međutim, kao veoma važan projekat treba izdvojiti adaptaciju zgrade završenu 2011. godine, kojom je prostor postao u potpunosti prilagođen dobu koje dolazi.

Dom omladine Beograda posle rekonstrukcije

Velika sala ima 520 mesta za sedenje ili 1200 mesta za stajanje.

Manja sala, „Amerikana“, dobila je ime u znak zahvalnosti američkoj vladi za veliku donaciju, koja je pokrila više od četvrtine troškova rekonstrukcije.

Tu su još i prostori Klub DOB, Galerija DOB, Američki kutak, sala za tribine, holovi u kojima se takođe organizuju događaji.

Mini scena „Zidić“, na Platou Milana Mladenovića ispred zgrade, mesto je besplatnih letnjih koncerata muzike svih žanrova.

Jedan deo Doma omladine opremljen modernom informaciono-komunikacionom opremom nosi naziv IT kutak. Mladi mogu da ga koriste za informatičko obrazovanje ili za realizaciju svojih start-up ideja.

U Domu omladine Beograd nalazi se EU info centar – prostor koji zainteresovanim građanima svakodnevno nudi informacije o Evropskoj uniji i pomoć u pronalaženju dostupnih programa i fondova EU za uspostavljanje saradnje i dobijanje finansijskih sredstava za projekte.

Dom omladine Beograda danas poseduje najsavremenije ozvučenje, rasvetu i video opremu. Pojedini programi mogu se pratiti i na veb televizijskom kanalu.

Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, uključujući lift, induktivne petlje za osobe oštećenog sluha, natpise Brajevom azbukom.

Plato Milana Mladenovića

Od 14. jula 2011. plato ispred Doma omladine nosi ime Plato Milana Mladenovića, po poznatom muzičaru i frontmenu grupe Ekatarina Velika (Milan Mladenović, 1958-1994).

Posle šest godine, krajem leta 2017. Plato Milana Mladenovića je rekonstruisan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković