Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Za dve godine Mona otvara novi hotel u Beogradu

Za dve godine Mona otvara novi hotel u Beogradu

Još jedan hotel u Beogradu gradi domaća kompanija „Mona“ na uglu Ulice cara Uroša, Dračke i Solunske na Dorćolu.

Beograd će za dve godine dobiti još jedan hotel, a pripremni radovi za izgradnju počeli su ovih dana, nedaleko od nekadašnje fabrike Beko i SC „Milan Gale Muškatirović“, prenosi Beobuild.

Projekat podrazumeva formiranje kompleksa rekonstrukcijom i prenamenom postojećih objekata na parceli, uz dogradnju 13-spratne kule i pripadajuće podzemne garaže. Planirano je da hotel ima ukupno 157 soba srednje kategorije, sa 48 parking mesta u podzemnoj garaži i još šest mesta na otvorenom u okviru parcele.

Postojeći objekti na parceli izgrađeni su početkom 20-og veka i predstavljaju zaštićene objekte industrijskog nasleđa. Osnovna zgrada je izgrađena 1910, čije je nadziđivanje nastavljeno 1922. godine dogradnjom tri sprata i manjih objekata u dvorištu.

Projektovana je kao fabrika za poznato ime tog vremena – „Kosta Šonda“, prvog srpskog proizvođača konditorija, kakao proizvoda i čokolade, osnovanog davne 1902. godine.Radovi u toku

Objekti nekadašnje fabrike su u vlasništvu kompanije „Mona“, koja je 2002. obavila temeljnu rekonstrukciju objekta, prilagođavajući je za potrebe svoje proizvodnje uz pripadajući kancelarijski i skladišni prostor. Ovim projektom biće izvršena prenamena ovih objekata u hotelski prostor sa obavezom čuvanja autentičnog izgleda fasade objekata pod zaštitom.

Novi hotel u Beogradu sa tri zvezdice

Ukupna bruto površina kompleksa je skoro 18.000 kvadrata, od čega oko 5.700 otpada na površinu postojećih objekata.

Ostatak će biti u novoizgrađenom objektu na slobodnom delu parcele, čija visina od 50 metara (2Po+Pr+13) treba da doprinese ekskluzivnosti objekta, kao i formiranje unutrašnjeg platoa sa atraktivnim parternim uređenjem.

Objekat će na zadnjem spratu kule imati svečanu dvoranu za organizaciju konferencija, prijema, venčanja i sličnih događaja.

Glavni ulaz u hotel biće omogućen preko hotelskog platoa na uglu Solunske i Dračke ulice, dok će kao „svečani“ biti zadržan i ulaz iz Ulice cara Uroša.

Kada se završi hotel bi trebalo da nosi tri zvezdice, pokrivajući modernim objektom solidnih kapaciteta vrlo deficitarnu kategoriju smeštaja u Beogradu. Vrednost građevinskih radova na hotelu procenjena je na 13 miliona evra, a rok za završetak je april 2020.