Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu – šta, kako…
Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...
Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - Å¡ta, gde, kako...

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu – šta, kako…

Kanada je zemlja useljenika. Ukoliko razmišljate da im se pridružite i preselite se u Kanadu, druga po veličini država na planeti nudi ogromno prostranstvo i najrazličitije mogućnosti.

Prosečne temperature, nadmorska visina, prosečna gustina naseljenosti, prosečne zarade i životni standard… za Kanadu se uzimaju sa ozbiljnom rezervom – na prostoru između Atlantskog i Tihog okeana, u deset provincija i tri administrativne teritorije, toliko je ekstrema da se teško može govoriti o zajedničkim osobinama.

Naoružajte se, dakle, strpljenjem i pažljivo ispitajte sve informacije, pošto Kanada nije blizu, posebno njena zapadna obala.

Osnovni podaci o Kanadi

Kanada je zemlja fantastične prirode, sa deset procenata svih šuma na planeti, ogromnim nacionalnim parkovima, najvećim brojem jezera na svetu, čistim vazduhom i čistom vodom…

Kanada se prostire u šest vremenskih zona.

Na čelu bogate države, parlamentarne demokratske ustavne monarhije i multikulturne zajednice, trenutno su kraljica Elizabeta II i premijer Džastin Trudo.

Glavni grad je Otava, a drugi veliki gradovi su Toronto, Vankuver, Montreal, Kvebek Siti…

Kanada ima 36,29 miliona stanovnika. Valuta je kanadski dolar.

Za sada, vize za ulazak i boravak državljana Srbije u Kanadi su neophodne i ima ih nekoliko vrsta.

Jezici u Kanadi

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...

Zvanični jezici u Kanadi su engleski i francuski – za 75% građana prvi jezik je engleski, a za 23,2% francuski. Drugi jezik se, uobičajeno, uči kao predmet u školama od najranijeg uzrasta.

U svim kanadskim provincijama za decu je obezbeđeno obrazovanje i na, za tu provinciju, manjinskom jeziku. Kvebek je jedina većinski frankofona provincija. Neke od provincija su zvanično proglasile dvojezičnost, i u njima su jezici u javnim poslovima potpuno ravnopravni.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

U masovnoj potražnji za IT stručnjacima u svetu, Kanada nije izuzetak – najviše je programerskih poslova, radnih mesta na održavanju mreža, u oblasti IT bezbednosti… sa prosečnim godišnjim platama od 66.000 dolara naviše.

Kanadska privreda u velikoj meri počiva na proizvodnji, posebno u oblasti nafte i gasa, pa se kvalifikovani radnici i menadžeri ovih profila traže. Sektor transporta i distribucije roba takođe redovno zapošljava, a eksperti u oblasti savremene logistike su solidno plaćeni (prosečno $64.000).

Inženjeri svih specijalnosti imaju slična primanja, kao i finansijski stručnjaci, od kojih su najtraženiji oni u oblasti procene rizika i investicija.

Dve menadžerske pozicije koje su u Srbiji nedovoljno razvijene – menadžer društvenih mreža i menadžer ljudskih resursa u Kanadi su veoma tražena zanimanja, sa godišnjom zaradom oko $44.000.

Marketing analitičari, srednjoškolski nastavnici i vozači takođe brzo pronalaze posao, a godišnje zarade su oko $51.000. Veoma su im po primanjima blizu računovođe i menadžeri u oblasti turizna i hotelijerstva ($50.000).

Kanada traži i optometriste (očne lekare koji određuju dioptrije), majstore za liftove, električare, majstore za klimatizaciju i grejanje, lekare i stomatologe, medicinske sestre sa licencama ($66.000), građevinske radnikePoslovni sekretari, na primer, zarađuju $37.000 godišnje, a čistačice u hotelima $29.000 i oba zanimanja se traže.

Najviše plate, veće od 100.000 dolara godišnje imaju ekonomski konsultanti, menadžeri u elektroenergetskim postrojenjima, menadžeri visokog ranga u javnoj administraciji, inženjeri u naftnoj industriji, finansijski stručnjaci pojedinih profila i agenti za nekretnine, farmaceuti, menadžeri u oblasti rudarstva i drvne industrije

Kada se govori o platama u Kanadi, imajte u vidu da su one izražene u bruto iznosima, pre oporezivanja.

Kako se iseliti u Kanadu

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...

Kanada nudi veći broj programa za imigrante, u zavisnosti od ponuda za posao koje su dobili, ali i godina, porodičnog statusa, nacionalnosti, znanja jezika, obrazovanja, radnog iskustva, količine novca na raspolaganju…

Ekspresni ulazak za visokoobrazovane, boravak za investitore ili one koji su spremni da započnu svoj biznis, programi boravka za osobe koje žele da neguju druge, za umetnike i sportiste, za izbeglice, porodična sponzorstva, specijalni programi provincije Kvebek… samo su neke od opcija koje su u ponudi.

U najkraćem, Kanada traži radnike, ali najpre one koje ne može da nađe među svojim državljanima. Poslodavci su u obavezi da, pre nego što pošalju pozivno pismo strancu, pribave potvrdu da nisu mogli da pronađu na tržištu rada Kanađanina koji bi odgovarao tom radnom mestu.

Kanadska vlada nudi gotovo sve informacije za useljenike na svom veb sajtu na adresi www.cic.gc.ca pa ga obavezno posetite ako razmišljate o odlasku.

Na kraju, da ne zaboravimo – ako krećete bez potpore i garancija lica koja u Kanadi žive i rade, potrebno je posedovati određen iznos novčanih sredstava (od 12 hiljada dolara naviše, u zavisnosti od broja članova porodice) za prve mesece života u novoj sredini.

Porodično u Kanadu

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...

Kanadska administracija generalno, dakle bez obzira na aktuelnu garnituru na vlasti, poklanja veliku pažnju porodičnom životu i vrednostima, posebno kada su imigranti u pitanju.

Postoje programi za spajanje porodica, sa olakšicama za ulazak, obrazovanje i briga o deci su na visokom nivou, kao i različite vrste pomoći.

Zbog administrativnih procedura i broja mogućnosti, dobro je imati kontakt sa porodicama koje su prilagođavanje već iskusile i čuti savete, ili se na vreme konsultovati sa nekom od agencija.

Često se dešava da imigranti nisu upoznati šta sve mogu da koriste i pod kojim uslovima, pa propuštaju priliku da olakšaju svoj položaj, posebno kada su u pitanju zdravstvena, socijalna i pravna zaštita.

Kreditna zaduženja po različitim osnovama su uobičajena u Kanadi – sa stalnim izvorima primanja i uz dobru savetodavnu agenciju posle izvesnog vremena mogu se planirati ozbiljniji izdaci za bolji život, školovanje dece, investiranje… uz podršku banaka i drugih finansijskih oraganizacija.

Studiranje u Kanadi

Podaci koje navodimo su samo opšta orijentacija, odnosno važe za većinu slučajeva, pa naglašavamo da postoje i izuzeci.

Redosled poteza je sledeći.

Morate imati potvrdu da ste primljeni na koledž ili univerzitet, ali ne bilo koji, da biste dobili dozvolu za studentski boravak.

Provincije i teritorije odobravaju samo nekim školama da primaju studente iz inostranstva. Takve obrazovne ustanove nose oznaku DLI (designated learning institutions) i ako škola nije DLI nećete dobiti studentsku dozvolu. Imajte u vidu da studentska dozvola boravka nije viza, koja će vam takođe biti potrebna.

Preporuka je da kontakt sa željenom visokom školom ostvarite najmanje godinu dana pre prijema. Od njih ćete dobiti sve potrebne podatke o uslovima, ceni školarine, jezičkim testovima, ali i veoma konkretne informacije o zdravstvenom osiguranju tokom studija, rentiranju stanova na lokaciji, troškovima života u mestu gde se škola nalazi.

Nekoliko je mogućnosti da dok studirate u Kanadi i radite – u studentskom kampusu, ali i van njega. Interesantna je i ponuda da bračni drug studenta dobije radnu dozvolu koja traje koliko i studentska. Kada diplomirate, bićete u prednosti za dobijanje statusa stalnog boravka – Kanada kroz posebne programe stimuliše zapošljavanje i ostanak stručnjaka.

Cene školarina za inostrane studente na osnovnim studijama se razlikuju u zavisnosti od provincije, ranga ustanove i drugih faktora – prosečno, računajte na 8000 evra godišnje. Kanadski fakulteti pružaju izvanredno obrazovanje, priznato u svetu, sa odličnim odnosom cena – kvalitet.

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...

Ambasada Srbije i konzulati

Ambasada Srbije nalazi se u Otavi.
Adresa:
21, Blackburn Avenue
Ottawa, Ontario K1N 8A2
Tel: + 1613 / 233-62-89

Srbija ima konzulat u Torontu i dva počasna konzula, u Vankuveru i Montrealu.

Adresa konzulata:
40 Eglinton Avenue East, 7 floor, unit 701 M4P 3A2
Toronto, ON M4P 3A2
Tel: + 1 416 / 487-57-76

Peter Vladikovic, počasni konzul Republike Srbije
7411 Vantage Way-Delta
Vancouver, B.C. V4G 1C9
Tel: + 1 604-940-3038

Marina Gavanski-Zissis, počasni konzul Republike Srbije
3713 Boul. St. Laurent, Apt. 302
Montreal, Quebec, H2X 2V7
Tel: + 1 514 288 4375

Ambasada Kanade u Srbiji

Adresa: Beograd, Kneza Miloša 75
Telefon: 011/306-3000
E-mail: bgrad@international.gc.ca
Radno vreme: 8.00 – 13.00
Web: kliknite OVDE

Negativna iskustva doseljenika

Imigranti su, uglavnom, zadovoljni u Kanadi, ako u potpunosti ispunjavaju sve zahteve u nekoj od kategorija za ulazak i trajno rešenje statusa u budućnosti.

Ekipa sajta Dan u Beogradu je lako zaključila: sa papirima – „nema šale“!

Ima ih mnogo i improvizacije se ne tolerišu. Stignete li u Kanadu nepripremljeni, sa nadom da ćete „ono što nedostaje rešiti na licu mesta“, iskustva mogu da budu loša. Neophodno je, dakle, izuzetno pažljivo informisanje pre polaska.

Nemogućnost da se nađe adekvatan posao imigranti najčešće navode kao problem u Kanadi, što je donekle povezano i sa napred navedenim.

Proučite dobro specifičan sistem diploma i sertifikata za pojedina zanimanja – često je potrebno i nekoliko godina usaglašavanja, uz učenje i polaganje ispita, da se vaše zvanje prizna. Jezičko usavršavanje se, takođe, podrazumeva.

Nova adresa: Kanada. Iseljenje u Kanadu - šta, gde, kako...

Nemojte računati da će svi poslodavci usvojiti kao validno radno iskustvo u Srbiji. Sve zavisi od struke i potreba, ali imajte u vidu da vas može sačekati pitanje – „koliko imate radnog iskustva na tim poslovima u Kanadi“.

Vremenski uslovi, različiti kulturni obrasci i vrednosti, načini druženja, rada…

Građanima Srbije ne bi trebalo da predstavljaju problem ako se nađu u velikim gradovima, gde je atmosfera kosmopolitska.

Osim toga, u Torontu, Vankuveru, Montrealu… aktivne su zajednice srpskih iseljenika, spremne da pomognu (samo u Torontu je između 10 i 15 hiljada Srba).

Manja mesta u provincijama, međutim, daleko od centara, mogu da budu nepovoljno rešenje za trajniji boravak. Nedostatak društvenih kontakata, na koje su u svojim sredinama navikli, ipak, osećaju svi imigranti u prvim mesecima i godinama.

I u Kanadi važi opšte pravilo – ko ima novca živi dobro, a ostali…

Ne isključujte finansijske poteškoće. Informišite se pre odluke o odlasku detaljno o svojim budućim primanjima, ali i troškovima, posebno cenama rentiranja stanova i kuća.

Jedan od problema koji imigranti često navode je nemogućnost da se pronađe smeštaj po povoljnim cenama.

Avio karte za Kanadu

Ne postoje direktni letovi od Beograda do kanadskih gradova.

Air Serbia priprema prvu direktnu liniju sa Kanadom. Pripreme su u toku, a prvi direktan let Beograd – Toronto očekuje se do kraja 2018. godine.

Sa Aerodroma „Nikola Tesla“ najčešće se leti za Toronto, Vankuver, Otavu, Montreal, Ontario i Kalgari.

Ukoliko krećete u Toronto (na primer, samo u posetu) povratne avio karte će vas koštati od 460 evra po osobi pa naviše.

Do Vankuvera i nazad se može pronaći i karta za 520 evra – cene zavise od datuma putovanja i promotvnih popusta avio-kompanija.

Let do Toronta, ako se izuzmu čekanja zbog presedanja, traje najmanje devet sati, a do Vankuvera u najboljem slučaju nešto manje od 13 sati.

Avio karte za Toronto, avio karte za Vankuver, kao i za ostale veće kanadske gradove možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

loading...

9 komentari

 1. Pozdrav iz bosne sam tražim posao na farmi ili građevini u kanadi zanimame kako otic

 2. Kanada je velika zemlja, druga po velicini na svetu i zbog toga je malo nezahvalno uopsteno pisati o zivotu u njoj, jer se stvari od provincije do provincije razlikuju.
  Postoji na internetu nekoli blogova nasih doseljenika koji pricaju o zivotu u razlicitim provinicjama:
  http://zivotukanadi.blogspot.ca/
  http://maple-leaf-adventure.blogspot.ca/2015/03/rezultati.html
  https://upreriji.blogspot.ca/
  https://priceizvankuvera.wordpress.com/2012/12/26/vankuver-za-pocetnike/

 3. Troclana porodica zeli da imigrira u kanadu. Po struci sam strukovni vaspitac. Imamo 25 gidina I madjarski pasos..svaka pomoc je dobrodosla

 4. Hteo bih sa porodicom da se preselim u Kanadu,sve jedno kako samo da odem iz Srbije za stalno radi boljeg zivota!

 5. Četvoročlana porodica želi da imigrira u Kanadu. Suprug mi je po zanimanju moler fasader; ćerka završava za farmaceuta, suprug ima 39 godina, ja imam 36, ćerka ima 18, sin 15. Hoćemo da se iselimo iz Srbije zbog boljeg života i bolje budućnosti naše dece.

 6. Sta trebam uraditi za iseljenicku vizu zidar fasader sam po zanimanju

 7. Dugi niz godina ja i moj,sada vec verenik zelimo da se preselimo u Kanadu.Trenutno razgovaramo i pregovaramo sa imigracionim u Kanadi.Ima dosta zackoljica i prepreka,pa shodno tome ,trebalo bi proveriti da li konkretno taj covek iz imigracionog prodaje sarenu lazu ili je to prava prica za vas.U pitanju je connor.louis@canadacis.org koji kako kaze vec 7 godina radi u imigracionom i pomaze migrantima u svakom koraku koji dovodi do cilja,ali sa preduslovom da se uplati 1999 evra,koji bi bili dovoljni za prvi korak,a onda navodno imamo 6 meseci za ostale pripreme.Jako primamljivo,ali jos uvek nepouzdano.Ako neko ima bilo mkakvu informaciju,molila bih da mi se o brati. HVALA
  MARINA JEVREMOVIC

 8. @Marina Jevremovic: U pitanju je advokatska firma koja naplacuje svoje usluge pomoci pri aplikaciji (https://www.canadacis.org/). Osoba koju ste kontaktirali nije „covek iz imigracionog“, vec predpostavljam imigracioni advokat. Ovo ne znaci da njegova ponuda nije legitimna, a svaka ponuda ima svoju cenu.
  Zvanican sajt vlade kanade zavrsava se na (.ca)
  https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.