Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Nemačka. Iseljenje u Nemačku, studiranje, gde, kako…
Nemačka - vaša sledeća adresa?
Nemačka - vaša sledeća adresa?

Nova adresa: Nemačka. Iseljenje u Nemačku, studiranje, gde, kako…

Nemačka je druga zemlja na svetu po broju stranaca koji se useljavaju, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Prilike za nove imigrante su brojne, a znanje svog posla i obrazovanje su faktori koji garantuju uspeh u novoj sredini i dobar život.

Ukoliko planirate da vaša sledeća adresa bude Nemačka, dodatna prednost je blizina – do Minhena, na primer, neće vam biti potrebno više od devet sati vožnje automobilom. Jedan od najudaljenijih gradova, Hamburg, je na 1500 kilometara od Beograda.

Bogata i prijatna za život, sa umereno-kontinentalnom klimom, kosmopolitskim metropolama i prirodnim bogatstvima pogodnim za odmor, putovanja, istraživanja… Nemačka budućim građanima obezbeđuje jednostavna i jasna pravila za dolazak.

Osnovni podaci o Nemačkoj

Savezna Republika Nemačka je federacija koja u svom sastavu ima 16 država. Zemlja parlamentarne demokratije i liberalnih načela, sa burnom istorijom, svoju sadašnjost i budućnost vidi u raznolikosti i multikulturalnosti. Dovoljno je navesti da oko 16,4 miliona građana (20,3%) ima manje ili više imigrantske korene.

Premijerka Nemačke je od novembra 2005. godine Angela Merkel, a predsednik, od marta 2017. godine, Frank-Valter Štajnmajer.

Glavni grad Nemačke je Berlin. Valuta je evro. Veći gradovi su Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt, Štutgart, Diseldorf…

U Nemačkoj živi više od 80 miliona stanovnika.

Nemačka je velika zemlja, u srcu Evrope, četvrta država po površini u Evropskoj uniji, sa moćnim rekama i gotovo trećinom teritorije pod šumama. Graniči sa devet zemalja, a na severu izlazi na Severno i Baltičko more.

Državljanima Republike Srbije koji poseduju važeći biometrijski pasoš nije potrebna viza za ulazak u Nemačku, za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, ukoliko je svrha putovanja turizam, poslovno putovanje, privatna poseta ili drugo putovanje (kurs jezika, razmena učenika, stručno usavršavanje…). Za svaku drugu svrhu boravka neophodna je viza.

Nemački jezik

Zvanični jezik u Nemačkoj je nemački. Prvi strani jezik koji Nemci uče u školama je engleski, ređe francuski (obično u graničnim oblastima sa Francuskom). Visokoobrazovani i osobe koje rade u multinacionalnim kompanijama uspešno komuniciraju na engleskom, a ostali ga, uobičajeno, više razumeju nego što ga govore. Nemački jezik ima brojne dijalekte čija ćete pravila, reči i fraze učiti postepeno, tamo gde se nastanite, ali se oni malo razlikuju od službenog nemačkog.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Listu najtraženijih zanimanja uvek treba uzeti u obzir uz napomenu – Nemačkoj su najpotrebniji dobro obučeni i adekvatno obrazovani radnici – majstori, inženjeri, lekari, medicinske sestre… po mogućstvu sa iskustvom. Briga o starima, montaža i održavanje uređaja za grejanje i hlađenje, građevinarstvo, železnica i drugi vidovi transporta, razvoj softvera i ostali IT poslovi, mašinstvo i elektrotehnika, automatizacija u proizvodnji, medicina na svim nivoima stručnosti… oblasti su u kojima se pojavljuje najveći broj konkursa.

Prosečne neto plate za lekare su između 2.500 i 3.000 evra, za informatičare 2.300, za građevinske inženjere oko 2.000 evra. Negovatelj sa iskustvom može da zaradi oko 1600 evra, automehaničar, električar, moler… oko 1.300 evra, kuvar, konobar, frizer… 1.000 evra mesečno i obavezne napojnice. Imajte u vidu da ćete  zaradu primiti u bruto iznosu – znači većem od ovih navedenih, a zatim će vam oko 35% biti oduzeto za osiguranja.

Najveće plate u Nemačkoj imaju menadžeri odgovorni za upravljanje kompanijama (mi ih obično zovemo generalni direktori). U zavisnosti od veličine i uspeha firme, mesečno zarađuju od 15.000 do čak 70.000 evra bruto, pa i više. Prosečno 17.000 evra, takođe bruto, zarađuju finansijski stručnjaci koji se bave investicionim bankarstvom. Ekonomisti na visokim pozicijama u sektoru prodaje, računovodstva, u zdravstvu… dobiju bruto oko 100.000-120.000 evra godišnje, koliko iznose i zarade najuspešnijih i najiskusnijih lekara specijalista u rangu konsultanata.

Kako se iseliti u Nemačku

U najvećem broju slučajeva podrazumeva se da morate pronaći posao, odnosno dobiti ponudu od poslodavca, za njega obavezujuću, što je uslov za dobijanje radne dozvole i boravišne dozvole na neodređeno vreme.

Za rad u Nemačkoj obično se traži znanje jezika na nivou B1 ili B2.

Pošto imate ponudu, podnosite zahtev za vizu Ambasadi Nemačke u Srbiji, koja proverava da li su ispunjeni i ostali zakonski uslovi.

Postupak možete da ubrzate ako poslodavac u Nemačkoj od Službe za strance pribavi potrebne podatke o vama i vašim eventualnim prethodnim radnim angažovanjima u Nemačkoj, zatim o nepostojanju nemačkih državljana koji za to radno mesto imaju prioritet, ako podnese u Nemačkoj na uvid svoje uslove rada… Poslodavac tako za vas dobija Prethodnu saglasnost za izdavanje vize, pa će kad podnesete zahtev u ambasadi u Beogradu on biti „do pola rešen“.

Ukoliko pripadate grupi visokoobrazovanih kandidata ili deficitarne „stručne radne snage“, sve ide brže i prednost nemaju nemački građani. Upoređuju se zvanja i kvalifikacije sa sistemom u Nemačkoj. Plava karta EU za visokoobrazovane dozvoljava boravak i bez ponude poslodavca u trajanju od šest meseci u svrhu traženja posla, ako obezbedite potvrdu da za to vreme imate dovoljno sredstava za život.

Za pronalaženje posla u Nemačkoj u proseku treba nekoliko meseci, zato mnogi koriste usluge specijalizovanih agencija. I bez njih, uvid možete steći na nekoliko veb adresa koje preporučujemo: jobboerse.arbeitsagentur.de, www.stepstone.de, www. monster.de, ec.europa.eu/eures.

Vaša prva internet adresa za sve detalje treba da bude sajt www.make-it-in-germany.com koji je dostupan na nemačkom, engleskom, ali i na srpskom jeziku.

Porodično u Nemačku

Ukoliko dobijete dozvolu za rad i boravak u Nemačkoj, možete da povedete i svoju užu porodicu (bračnog druga i/ili maloletnu decu), ako možete da im osigurate život bez državne podrške. Članovima porodice je takođe potrebna viza.

Ako sa porodicom započinjete nov život u Nemačkoj, imajte u vidu da pronalaženje adekvatnog stana ili kuće može da bude problem. Situacija zavisi od mesta boravka i najteže je u velikim gradovima, gde je nedovoljno povoljnih i istovremeno dobrih nekretnina za izdavanje na raspolaganju. Računajte, na primer, da će vas zakup stana sa pratećim troškovima koštati najmanje 600 evra, što na početku može da bude i polovina plate. Dodajte za hranu oko 280 evra po osobi, za prevoz 50-100 evra i imaćete dobar uvid za odluku o preseljenju.  Stan možete zakupiti tek pošto primite prve tri plate, pa se obično na početku traži deo stana, soba ili sobe.

Prijateljstva, lična ili porodična, u Nemačkoj ćete najpre ostvariti zajedničkim učešćem u hobijima, na kursevima i, posebno, u sportskim aktivnostima.

Studiranje u Nemačkoj

Najbolji savet koji možemo da damo za sve zainteresovane je odlazak u nemačku ambasadu ili konzulat u Beogradu i to na vreme, odnosno najmanje nekoliko meseci pre putovanja.

Studentska viza i dozvola za boravak je specifična, a uslov za dobijanje dozvole je upis na fakultet. Studentska viza se može dobiti samo ako student podnese i Dokaz o finansiranju, odnosno potvrdu da za narednu godinu života u Nemačkoj ima 8.000 evra. Ako planirate studije u Nemačkoj, u ambasadi ćete dobiti detalje o dokumentima koje s tim u vezi treba da priložite (garancija o primanjima roditelja / potvrda osobe sa boravkom u Nemačkoj da finansira studenta / stipendija / deponovanje novca na takozvani Superrkonto / jemstvo banke…). Tu je, zatim, i dokaz o zdravstvenom osiguranju. Studentima iz inostranstva dostupne su povlastice, u koje će vas uputiti osoblje konzulata ili fakulteta. Proverite i šta nudi DAAD (Nemačka služba za akademsku razmenu).

Sigurno znate, ali da podsetimo – za studiranje na nemačkom jeziku, odnosno za upis na fakultet, najčešće ćete morati da položite test jezika (ispiti TestDaF ili DSH).

Nemačka nudi obrazovanje najvišeg kvaliteta po povoljnim cenama. Studije na državnim fakultetima su uglavnom besplatne, ali treba platiti takse koje iznose do 500 evra po semestu. Strani studenti mogu da rade dok studiraju. Uz vizu dobijaju jedan od dva vida radne dozvole, koji sami izaberu.

Ambasada Srbije i konzulati

Ambasada Srbije nalazi se u Berlinu.
Adresa:
Taubert Strasse 18
D-14193 Berlin
Tel: + 4930 / 895-77-00

Srbija ima pet konzulata u Nemačkim gradovima – Diseldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu. Adrese konzulata su:

Klosterstrasse 79
D-40211 Düsseldorf
Tel: + 49211 / 239-55-00

Bohmerwaldplatz 2
D-81679 München
Tel: + 4989 / 982-475-21

Thueringer Strasse 3
D-60316 Frankfurt
Tel: + 4969 / 9043-67-60

Harvestehuder Weg 101
D-20149 Hamburg
Tel: + 4940 / 416-22-60

Taubenstrasse 4
D-70199 Stuttgart
Tel: + 49711 / 601-70-60

Ambasada Nemačke u Srbiji

Neznanog junaka 1a, Beograd
Tel: 011 3064-300
E-mail za informacije vezane za vize: visa@belg.diplo.de
Radno vreme: 8.00 – 16.00 (petkom od 8.00 do 14.00)
Web: kliknite OVDE

Konzularno odeljenje
Kneza Miloša 75 (u zgradi Ambasade Kanade)
Telefon: 011 3064-400
Radno vreme: 8.00 – 11.00

Negativna iskustva doseljenika

Najveći problem na koji možete da naiđete u Nemačkoj je, već navedena, nemogućnost da pronađete adekvatan stan. Dešava se i da doseljenici zaborave sledeće – ako ostajete duže od tri meseca morate prijaviti boravak lokalnim vlastima, i to lično.

Proverite unapred sve okolnosti vezane za zdravstveno osiguranje. Ukoliko se ispostavi da je ono koje posedujete nedovoljno, dopunite ga privatnim. Lekarske intervencije su veoma skupe.

Postoje situacije i navike koje će vam biti neobične. Na primer, nedeljom su prodavnice zatvorene. Nemci su veoma strogi u pridržavanju pravila u svakodnevnom životu i na poslu – i smatraju svojom dužnošću da proveravaju da li ih i vi poštujete. Možete biti javno opomenuti, što će biti neprijatno iskustvo. Nemci vam neće tolerisati kašnjenje, ni otkazivanje dogovorenih druženja i sastanaka.

I klima može da bude sumorna. Život u severnim krajevima zemlje neće vam se dopasti ako volite duga topla leta – događa se da je sunčanih dana u godini zaista malo.

Avio karte za Nemačku

Air Serbia direktno iz Beograda saobraća do Berlina, Diseldorfa, Hamburga, Štutgarta, Frankfurta. Kada se dodaju letovi nemačkih prevoznika i low cost kompanija koje, osim Beograda, sa nemačkim gradovima povezuju i Niš, jasno je da su mogućnosti brojne, i povoljne. Za oko sto evra (često jeftinije nego automobilom) i par sati putovanja možete se naći na cilju.

Avio karte za Nemačku možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.