Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan borbe protiv side: Besplatno testiranje na HIV
Svetski dan borbe protiv side
Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar

Svetski dan borbe protiv side: Besplatno testiranje na HIV

U petak, 1. decembra, biće obeležen Svetski dan borbe protiv side koji se ove godine održava pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš“.

Tim povodom svi zainteresovani građani moći će u Gradskom zavodu za javno zdravlje (Bulevar despota Stefana 54a) besplatno da se savetuju i testiraju na HIV. Testiranje će se vršiti na 4. spratu 1. decembra od 8.00 do 18.00.

Sa HIV infekcijom može dugo i kvalitetno da se živi ukoliko je infekcija otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije.Za dž

Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.

Svetski dan borbe protiv side – ako je na vreme…

Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine oko 50 odsto novootkrivenih infekcija u Srbiji registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih registruje se u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje i umiranje.

Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90 – otkriti 90 odsto HIV inficiranih, omogućiti lečenje 90 odsto inficiranih i postići maksimalan efekat terapije kod 90 odsto lečenih.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Je l’ potrebna zdravstvena knjižica za testiranje?