Naslovna » Izlasci » Pozorište » Studio Centar – premijera: Otuđenje
Studio Centar - Otuđenje
Studio Centar - Otuđenje

Studio Centar – premijera: Otuđenje

Po motivima četiri komedije Ežena Joneska nastala je predstava „Otuđenje“ čija će premijera biti 12. decembra od 20.00 u Domu omladine Beograda.

Pozorišna predstava „Otuđenje“ rađena je po kratkim dramama Ežena Joneska, „Velikan“, „Salon automobila“, „Mlada udavača“ i „Novi stanar“.

Predstava se kroz komediju apsurda, na gotovo montipajtonovski način, bavi aktuelnim pitanjima društva u kojem odrastaju nove generacije.

Kroz četiri, surovo istinite situacije, ovaj komad obrađuje teme veličanja i idealizovanja današnjih javnih ličnosti, virtuelni svet mladih ljudi, kontrolu mišljenja i slobodu kretanja, kao i besmislene, surove i užasne rijaliti programe.

„Otuđenje“ za razmišljanje

Koliko je jaka snaga mase i šta je masa sve u stanju da uradi, kako bi zaštitila i uveličala delo jednog čoveka bez glave? Koliko je jak uticaj medija na formiranje svesti i sistema vrednosti?

Dokle nas je doveo virtuelni život i koliko smo spremni daleko da idemo, samo da bismo zadovoljili svoje potrebe? Da li nas i koliko kontrolišu sile moći i kako da se od toga zaštitimo? Kako izgleda svet surovih rijaliti programa i kako izgleda najgledaniji rijaliti program, u kojem učesnici pred kamerama izvršavaju samoubistvo?

Sve su to pitanja na koja ekipa Studio Centra pokušava da da odgovore u ovoj predstavi. Iako predstava ima futuristički pristup, sve priče mogu delovati potpuno realno u današnjem okruženju i predstavljaju globalnu kritiku društva, a ne samo našeg podneblja.

Mladi glumci Studio Centra potpisuju se kao potpuni autori svojih nesvakidašnjih likova, koji su izgrađeni na osnovu njihovog sopstvenog iskustva.

Ova predstava ima za cilj, da podstakne mlade ljude na razmišljanje, u kom pravcu se kreće njihovo odrastanje i šta sve možemo očekivati u narednim decenijama, ako globalna politika, tehnologija i TV industrija budu nastavile da upravljaju našim životima.

Predstava ima sve karakteristike komedije apsurda, ali je u svojoj suštini tragična.

Predstava „Otuđenje“, namenjena je mladim ljudima srednjoškolskog uzrasta, ali i studentima, koji tek uplivavaju u svet odraslih.

Prva repriza je takođe u Domu omladine Beograda, 13. decembra od 20.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.