Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Beograd dobija novi bulevar između Bulevara vojvode Mišića i Karađorđeve

Beograd dobija novi bulevar između Bulevara vojvode Mišića i Karađorđeve

U centru Beograda biće izgrađen novi bulevar koji će imati šest traka i spojiće Bulevar vojvode Mišića i Karađorđevu ulicu na mestu gde će novi most zameniti Stari savski most.

Na oba ulaza biće po jedan veliki kružni tok. Kako je precizirao glavni urbanista Milutin Folić, bulevar će biti širok 40 metara, imaće razdelno ostrvo sa trostrukim drvoredom, biciklističkom stazom širokom tri metra i parking mestima.

Novi bulevar biće završen do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Novi bulevar – kičma Savskog amfiteatra

– Saobraćajnica će zauzimati centralni deo Beograda na vodi i protezaće se dva kilometra po sredini novog naselja. Ovo je prvi veliki novi bulevar u centru Beograda posle bezmalo sto godina. Važno je i to što će biti alternativna saobraćajnica Savskoj ulici. Beograd se na ovaj način vraća pravilnoj urbanističkoj gradnji, što znači da se prvo donesu planovi, izgradi infrastruktura, pa tek onda zidaju stambeni i poslovni objekti – rekao je Folić.

On je pojasnio i da se očekuje da nova saobraćajnica bude kičma Savskog amfiteatra koja će povezati sve naspramne ulice.

Novi bulevar u centru Beograda

Radovi na novoj saobraćajnici počeli su prošle godine, završeno je nekoliko stotina metara kod Savskog mosta, a sada je u toku izgradnja centralnog dela.

Trotoari će biti popločani granitnim pločama, a imaće i zelene površine i klupe za odmor, dok će noću bulevar osvetljavati led rasveta.

Trenutno se izvode radovi na instalacijama, sistemima za zalivanje i kišnu kanalizaciju, kao i na telekomunikacionim i elektroinstalacijama. Kada se završe građevinski radovi, kroz centralni prostor Beograda na vodi ići će i linije javnog prevoza.

Pored toga što se gradi potpuno novi bulevar, u toku je i priprema tehničke dokumentacije za uređenje Savske i Karađorđeve ulice sa centralnim trgom ispred zgrade Železničke stanice, koja će do kraja godine promeniti svoju namenu i postati objekat kulture.

– Upravo na tom trgu biće postavljen spomenik Stefanu Nemanji, dok će Savska ulica biti proširena. Dobiće široke trotoare, biciklističke staze, drvorede i zelena ostrva – kazao je Milutin Folić. (Beoinfo)