Naslovna » BG servis » Parkiranje u Beogradu: Nova podzona oko Kalemegdana

Parkiranje u Beogradu: Nova podzona oko Kalemegdana

Od 15. januara za parkiranje u Beogradu uvedena je nova podzona između Kalemegdana, Studentskog trga i Savskog pristaništa.

Rešenjem Sekretarijata za saobraćaj, u okviru zonskog sistema parkiranja formirana je podzona 2.0.2, koja je izdvojena iz dosadašnje zone 2.0.

Nova podzona obuhvata deo oivičen ulicama Pariska, Tadeuša Košćuška, Gospodar Jevremova, Višnjićeva, Studenstki trg, Vuka Karadžića, Carice Milice, Brankova, Fruškogorska i Karađorđeva.

Parkiranje u Beogradu

Stanari nove zone moći će vozila da parkiraju u ulicama koje pripadaju novoformiranoj zoni, ali i na području zone 2.0 i 2.0.1, a povlašćenu kartu za parkiranje mogu dobiti u poslovnicama „Parking servisa“, pod istim uslovima kao do sada.

Ograničeno parkiranje na dva sata

JKP „Parking servis“ omogućava stanarima ulica, koje pripadaju zoni 2.0, da uz povlašćenu parking kartu za svoju zonu parkiraju vozila, kao i do sada u zoni 2.0, ali i u ulicama podzone 2.0.2.

Posetioci nove zone 2.0.2 vozila parkiraju po pravilima koja su propisana za žutu zonu, što znači da je parkiranje vremenski ograničeno na dva sata. (danubeogradu.rs)

Zonsko parkiranje – podsetnik

Parkiranje u Beogradu

U zonskom sistemu parkiranja korisnicima je na raspolaganju je više od 25.000 parking mesta.

Vremensko ograničenje kontrole i naplate parkiranja primenjuje se radnim danom od 7.00 do 21.00 i subotom od 7.00 do 14.00 po zonama:

• crvena zona, prva… 60 minuta (karta plaćena SMS-om: jedan sat – 56 dinara);
• žuta zona, druga… 120 minuta (karta plaćena SMS-om: jedan sat – 48 dinara);
• žuta podzona, druga… 120 minuta (karta plaćena SMS-om: jedan sat – 48 dinara);
• zelena zona, treća… 180 minuta (karta plaćena SMS-om: jedan sat – 41 dinar).

Posle isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni.

Posle 17.00 parkiranje je besplatno na oko 400 parking mesta treće zone u ulicama oko Kliničkog centra Srbije (u Pasterovoj ulici – od Resavske do Bulevara oslobođenja, dr Subotića – od Deligradske do Bulevara oslobođenja i u Deligradskoj – od Pasterove do dr Subotića).

U zoniranom delu grada, na posebno obeleženim parking mestima, u blizini 26 osnovnih škola, postoje tzv. „đačka parking mesta“, koja podležu sistemu naplate u datoj zoni, a prihod ostvaren od naplate parkiranja na istima preusmerava se za kupovinu nastavnih sredstava potrebnih školama. Takođe, ispred tri porodilišta (GAK Narodni front, Institut za ginekologiju i akušerstvo i KBC Zvezdara) obeležena su po tri „bebi parking mesta“ sa kojih je prihod od naplate parkiranja namenjen za kupovinu medicinske opreme za porodilišta.

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja (tzv. plava zona) pružaju mogućnost vozačima da parkiraju onoliko sati koliko to žele. Parkiranje mogu da plate po satu ili kupovinom višesatne karte za parkiranje. Naplata parkiranja primenjuje se radnim danom od 8.00 do 21.00 i subotom od 8.00 do 14.00. Radnim danima posle 17.00 parkiranje je besplatno na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja u Bulevaru Zorana Đinđića i okolnim ulicama.

Jedan komentar

  1. Lepo je barem procitati kuda ide taj novac. Nesto dobro iz svega toga. 😀