Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesti Beogradski irski festival: Springtime In Belgrade!
Beogradski irski festival: Talking To My Father
Beogradski irski festival: Talking To My Father

Šesti Beogradski irski festival: Springtime In Belgrade!

Od 9. do 18. marta na više lokacija u prestonici biće održan šesti Beogradski irski festival pod sloganom „Springtime In Belgrade!“.

Deo očaravajuće irske kulture biće predstavljen programom koji je inspirisan Evropskom godinom kulturne baštine, a to je upravo ova godine po odluci Evropskog parlamenta. Tako beogradsku publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

– Oduševljeni smo ovogodišnjim prolećnim programom festivala koji slavi našu zajedničku evropsku kulturu. Imamo program prepun uzbudljivih događaja i aktivnosti i radujemo se da ćemo se videti na nekom od njih. Nadamo se da ćete nam se pridružiti 17. marta da proslavimo Dan Svetog Patrika. Sláinte! – izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

Beogradski irski festival predstavlja…

Tokom manifestacije nastupiće jedan od najpoznantijih irskih kantautora – Mundy, vlasnik albuma sa platinastim tiražima u Irskoj i veoma slušanih pesama. Singl „To You I Bestow“ iz rane faze njegove karijere objavljen je na popularnom soundtracku za čuveni filma Baza Luhrmanna „Romeo i Julija“.

Beogradski irski festival obeležiće stotu godišnjicu Prvog svetskog rata 14. marta predavanjem o učešću 10. Irske divizije na Solunskom frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog univerziteta.

Beogradski irski festival 2018

U okviru Irske filmske nedelje biće predstavljena najznačajnija irska ostvarenja, između ostalog, dokumentarac „Talking To My Father“ arhitekte Simona Walkera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura – Robinu Walkeru, kao i „Medicated Milk“ rediteljke Aine Stapleton, igrani film o Luciji Joyce, plesačici i ćerki Jamesa Joycea.

Tu je i izložba „Borderlands“ renomiranog irskog fotografa Nigela Swanna, kao i festivalski foto-konkurs. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Uskoro očekujemo nove informacije i ceo program koji čini ovogodišnji Beogradski irski festival. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.