Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Srbski pravoslavni pojci: Koncert u Kolarcu „Čuvajmo svoje nasleđe“

Srbski pravoslavni pojci: Koncert u Kolarcu „Čuvajmo svoje nasleđe“

U petak, 12. januara od 19.00, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupić Srbski pravoslavni pojci na koncertu „Čuvajmo svoje nasleđe“.

Tradicionalni božićno-novogodišnji koncert biće održan sa blagoslovom patrijarha Irineja.

Srbski pravoslavni pojci će beogradskoj publici predstaviti potpuno novi repertoar pesama, koje će ovaj akapela sastav izvoditi u tri muzička bloka – duhovni, nacionalni i etno. „Pojci“ će nastupiti u sastavu koji čine pet muških i tri ženska vokala, a pojedine numere biće izvedene uz pratnju flaute, violine, violončela i harmonike instrumentalnog sastava „Orlec“.

Srbski pravoslavni pojci od 2011…

– Pesme koje smo pripremili za naš četvrti beogradski koncert nose jaku emotivnu snagu u rečima, a ta snaga postaje još veća kada se pesme izvode takozvanim grlenim pevanjem. Trudimo se da svojim izvođenjem upoznamo narod sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način omogućimo da ovaj vid muzike postane deo popularne kulture dostupan svima. Samo tako ćemo moći da sačuvamo svoje nasleđe – ističe Marko Kačarević, član ovog ansambla.

Karte za koncert mogu se nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine kao i putem interneta www.ticketline.rs.

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine, od kada se bave očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike. Zalaganje „Pojaca“ prepoznao je patrijarh Irinej, koji je ovom sastavu dao blagoslov u svakom njihovom daljem radu na očuvanju srpske muzike.

Prvi solistički koncert Srbskih pravoslavnih pojaca održan je 2014. godine u holu Narodne banke Srbije u Beogradu. Koncert koji je oborio rekorde posećenosti Kolarca, održan je 2015. godine, posle čega „Pojci“ kreću sa još posvećenijim i angažovanijim radom.

Od realizovanih projekata izdvajaju se: snimanje CD-a za obnovu manastira Stupovi, kao i snimanje CD-a sa koračnicama za Vojsku Srbije, čime je obnovljena tradicija pevanja tokom marširanja. Petogodišnji jubilej proslavili su koncertom u punoj Dvorani Doma sindikata 2016. godine. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. ÄŒuvajmo glasovne promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.