Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč: Uskoro novi recycling-tramvaji
Beč - recycling-tramvaji
Beč - recycling-tramvaji

Beč: Uskoro novi recycling-tramvaji

Novi recycling-tramvaji sa više komfora za putnike i manjom potrošnjom struje obeležiće buduće decenije u Beču.

Već krajem 2018. godine kroz glavni grad Austrije će voziti novi tramvaji „Flexity“. Nedavno je predstavljen prvi potpuno završen tramvaj ovog modela.

Moderni tramvaji ušli su u proizvodnju 2016. godine a krajem 2017. prvi novi tramvaj završen je u pogonu firme za proizvodnju šinskih vozila „Bombardier“ u Beču i predat „Bečkim linijama“. U pogonu gradskog saobraćajnog preduzeća trenutno se testira novi tramvaj, posle čega sledi test-faza u javnom saobraćaju.

Krajem 2018. godine tramvaj „Flexity“ krenuće u vožnju sa putnicima. Vozila će sukcesivno da zamene poslednje visokopodne modele „Bečkih linija“.

Do 2026. godine „Bombardier“ će proizvesti između 119 i 156 „Flexity“-tramvaja.

Novi tramvaj dužine 34 metra imaće mesta za 211 putnika, više prostora za dečija i invalidska kolica a unutrašnjost će biti otvorenija i svetlija. Ekološki aspekt ogleda se u manjoj potrošnji električne energije i LED-osvetljenju. Takođe se mislilo i na održivi koncept reciklaže.

Vozila su tako planirana i konstruisana da posle isteka planiranog trajanja korišćenja od nekoliko decenija mogu jednostavno da se recikliraju. Novi tramvaji poseduju klima uređaje, video nadzor i informativne monitore tako da putnici unutar vozila mogu da se informišu o sledećim stanicama, mogućnostima presedanja kao i polascima.

Potpuno digitalizovana kabina za vozača opremljena je sa nekoliko ekrana na dodir umesto analognih instrumenata.

Kada je u pitanju visina tramvaja, ovde se radi o niskopodnim tramvajima sa najnižom tačkom ukrcavanja na svetu. Takođe obezbeđena su dva mesta za korisnike invalidskih kolica umesto dosadašnjeg jednog mesta. Osim toga, putnici koji se slabije kreću moći će putem mobilnog telefona da ukucaju stanicu gde žele da uđu ili izađu.

„Bombardier“ je ovakve tramvaje već proizveo za Berlin, Marsej, Linc, Insbruk i Alikante. Vozila koja će voziti po Beču prilagođena su bečkoj infrastrukturi. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.