Naslovna » Izlasci » Film » Kinoteka: Sećanje na… Nebojša Glogovac (1969-2018)
Kinoteka: Sećanje na... Nebojša Glogovac (1969-2018) - Krugovi
Kinoteka: Sećanje na... Nebojša Glogovac (1969-2018) - Krugovi

Kinoteka: Sećanje na… Nebojša Glogovac (1969-2018)

U Svečanoj sali Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, od 6. do 9. marta na repertoaru je program „Sećanje na… Nebojša Glogovac (1969-2018)“.

U Beogradu je 9. februara 2018. preminuo Nebojša Glogovac, filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Smatran vodećim glumcem svoje generacije, Glogovac je ostvario brojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.

Na „velikom ekranu“ debitovao je epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim filmovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Technotise: Edit i ja“, „Kenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“, „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „S/kidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

Za glavnu ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj.

Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića.

Nebojša Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

Program pogledajte na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.