Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Obilazak Novog groblja: Satkane od duše i uma
Obilazak Novog groblja: Satkane od duše i uma
Obilazak Novog groblja: Satkane od duše i uma

Obilazak Novog groblja: Satkane od duše i uma

U nedelju, 1. aprila od 11.00, biće upriličen besplatan obilazak Novog groblja pod nazivom „Satkane od duše i uma“.

Turistička sezona u Beogradu se s početkom aprila ozbiljno zahuktava, pa se i JKP „Pogrebne usluge – Beograd“, u skladu sa kontinuranim nastojanjima da postane i ostane uzorni sveprisutni hroničar grada i čuvar sećanja običaja, ukusa, stavova i verovanja njegovih žitelja posve autentičnih životnih priča, uključuje u dragoceni kaleidoskop kulturno-turističke ponude grada.

Zainteresovani Beograđani i gosti prestonice mogu da se priključe besplatnoj tematskoj šetnji kroz dragocenu kulturnu riznicu Novog groblja u Beogradu – muzeja po otvorenim nebom.

Vođene ture alejama Novog groblja tokom prošle godine privukle su više hiljada posetilaca koji sa neskrivenim oduševljenjem preporučuju ove tematske šetnje i sami daju predloge za buduće teme i sadržaje o kojima bi voleli da nešto više saznaju.Za dž

Obilazak „Satkane od duše i uma“

Tematska šetnja „Satkane od duše i uma“ posvećena je fascinantnim damama koje su uprkos neretko onespokojavajućim patrijarhalnim društvenim okvirima nalazile način da graciozno, snažno i uz osmeh, pomeraju svet putem napretka i čine ga sveukupno boljim mestom za život.

Kroz priče o heroinama duha, njihovim fatalnim ljubavima, aktivistkinjama na i oko fronta, kontroverznim perjanicama slobode, ali i zlobnim ogovaranjima i nemilosrdnim suptavanjima, vodiće vas dr Violeta Obrenović, vrsni poznavalac funerarne i memorijalne kulture.

Najavljen je obilazak spomenika legendarnoj „srpskoj Sari Bernar“ zbog koje se izlazilo na dvoboj i kojoj su naši slavni pesnici spevali mnoge stihove; potom prvoj srpskoj bibliotekarki i novinarki lista „Politika“ koja se elegantno suprotstavljala uverenjima svoga vremena postajući začetnicom modernog plesa u našoj sredini; zatim oštroumnoj i mnogoosporavanoj prvoj Srpkinji koja je uspela da se izbori za titulu doktora nauka kod nas postajući prvom profesorkom Beogradskog univerziteta; slikarki i inspiraciji mnogih slikara čije su duhovite rečenice izazivale brojne osmehe sa karikatura njenog slavnog supruga…

O svemu ovome i još mnogim zanimljivim ženama, njihovim delima i životnim pričama brižljivo čuvanim među alejama i parkovima Novog groblja, slušaćete tokom obilaska „Satkane od duše i uma“.

Ponesite udobnu obuću, pa će ovo biti zaista kvalitetno provedeno prepodne.

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričar umetnosti
Vreme: nedelja, 1. april od 11.00
Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50
Trajanje obilaska: 120 minuta
Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.