Naslovna » Izlasci » Pozorište » Duodrama „Brat i sestra“ u Istorijskom muzeju Srbije
Istorijski muzej Srbije: Duodrama "Brat i sestra"
Istorijski muzej Srbije: Duodrama "Brat i sestra"

Duodrama „Brat i sestra“ u Istorijskom muzeju Srbije

Istorijski muzej Srbije će u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom „Radionica pod otvorenim nebom“ realizovati duodramu „Brat i sestra“ autorke Zlate Tipold.

Posle dobrog prijema kod publike muzičko-scenskog igrokaza „Što se bore misli moje“, u izložbenom prostoru na Trgu Nikole Pašića svake nedelje od 19.00 biće izvođena ova drama

Prethodiće joj, od 18.30, stručno vođenje kroz izložbuĐorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju„.

U narednom periodu planirano je šest izvođenja: 15, 22, 29. aprila, 6, 13. i 27. maja.

Za opštu kulturu!

Istorijski muzej Srbije je podržao ovaj projekat u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Duodrama „Brat i sestra“ je jednočinka posvećena Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu, i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati.

Publika će imati priliku da se upozna sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju Dragane Obradović, glumice KC Čukarica, i Andreja Pipovića, široj publici poznatog po ulozi mladog Rastka Nemanjića u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

„Brat i sestra“ – kratak opis

Venecija, kraj 1914. godine. Nadežda u svojoj hotelskoj sobi vredno radi, slika, iako iscrpljena od nedavne bolesti.

U posetu joj dolazi mlađi brat Rastko. Oboje se raduju susretu! Prisećaju se detinjstva, svojih najmilijih, divnih uspomena.

Sve je naizgled idilično dok Nadežda bratu ne otkrije plan da želi da se vrati u Srbiju kako bi se priključila Valjevskoj bolnici kao dobrovoljac. Rastko pokušava da je odvrati, ali neuspešno.

U tom dramatičnom trenutku i on odlučuje da krene za sestrom i priključi se srpskoj vojsci!

U drugom delu scenskog prikaza, radnja je smeštena u ambijent bolnice.

Nadežda u uniformi bolničarke kazuje potresnu priču o strahotama rata i prizoru koji je zatekla došavši u Valjevo…

Na kraju, Rastko opisuje poslednje dane njegove sestre, koja je 3. aprila 1915. otišla u večnost kao jedna od najvećih srpskih heroina.

Info

Naziv predstave: Brat i sestra

• Naredna izvođenja: 15, 22, 29. april, 6, 13. i 27. maj

• Cena karte: 350 RSD; uključeno je stručno vođenje kroz izložbu „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju“ i ulaz na duodramu.

• Rezervacije: Zbog ograničenog broja mesta, potrebna je rezervacija slanjem SMS poruke sa imenom, prezimenom i kontakt telefonom na broj: 063/ 8441-728. (danubeogradu.rs)