Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Šetnje Topčiderom „Kulturna baština Topčidera“
Kulturna baština Topčidera: Muzej afričke umetnosti
Kulturna baština Topčidera: Muzej afričke umetnosti

Šetnje Topčiderom „Kulturna baština Topčidera“

U subotu, 14. i 28. aprila od 11.00, nastavljaju se tematske šetnje Topčiderom u novom ciklusu „Kulturna baština Topčidera“.

U okviru novih šetnji, posetioci će videti tek otvorenu izložbu Muzeja afričke umetnosti „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937–1939. Fotografije Kolomana Trčke“, ali će imati i ekskluzivnu priliku da zavire u tajne odaje Arhiva Jugoslavije, zdanja koje je, na inicijativu kralja Aleksandra I Karađorđevića, građeno za smeštaj učenika srednjih škola.

Videće i nove postavke u Kući kralja Petra Prvog, kao i Legat Petra Lubarde, reprezentativni objekat u kom su izložene slike, grafike i lični predmeti i nameštaj ovog velikog umetnika.

Mesto okupljanja je Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14.

Cena ulaznice je 500 dinara.

Vodiči ove ture su istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata, a prijavljivanje je obavezno na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

Kulturna baština Topčidera

Još od 19. veka Topčider se urbanistički osmišljava kao gradska oaza sa uređenim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama.

Brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei, ali i nekoliko jedinstvenih ustanova kulture ušuškani su u njegovom zelenilu. Doskora nije postojao nijedan program koji bi objedinjavao različite tačke od kulturno-istorijskog značaja u ovom rezidencijalnom delu Beograda.

Protekle jeseni, u okviru „Dana evropske baštine“, osmišljen je pilot-projekat šetnji i poseta institucijama kulture pod nazivom „Kulturna baština Topčidera“ sa ciljem da se sugrađani, ali i domaći i inostrani turisti upoznaju sa značajnim kulturnim sadržajima ovog dela opštine Savski venac. (danubeogradu.rs)