Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Uskrs: Kako se jaja farbaju prirodnim bojama
Uskrs: Kako se jaja farbaju prirodnim bojama
Uskrs: Kako se jaja farbaju prirodnim bojama

Uskrs: Kako se jaja farbaju prirodnim bojama

Najveći crkveni praznik Uskrs je pred nama, a tu je i obavezno farbanje jaja. Lep običaj, posebno za mališane.

Svakako se rado sećamo kada smo sa bakama farbali jaja i izmišljali kako da ih ukrasimo, a tek da izaberemo najjače koje će u neizbežnom kuckanju biti pobednik.

Ove godine Domino magazin preporučuje da se jaja farbaju prirodnim bojama.

Na tržištu se danas mogu naći brojne boje, nalepnice, takoreći prava odelca u koja se jaja oblače da bi bila što lepa i zanimljivija ili da bi proizvođači i trgovci što više zaradili.

Predlažemo da se jaja farbaju prirodnim bojama, a njih imamo na pretek u kuhinji, na pijaci, u prirodi. Prirodne boje su naravno zdravije, što je važno jer će se ta jaja kasnije jesti, ali i jeftinija su što nije zanemarljivo.

Ako se pitate šta su to prirodne boje. kako da jaja dobiju plavu, crvenu, zelenu, žutu, braon boju ili neku mešavinu, ovo je pravi tekst za vas.

Ako farbate jaja na ovaj način vaše boje neće biti tako izražene kao kada ih farbate sintetičkim bojama ali će svakako jaja biti zdravija i ukusnija.

Uostalom zašto biste koristili hemikalije, potencijalno opasne, kada možete sve da uradite i prirodno.

Zavisno od toga da li koristite za farbanje koren neke biljke, listove ili plod i postupak će biti drugačiji. Pravilo je da ako dodate više biljaka boja će biti intenzivnija.

Nikada ne stavljajte šerpu sa jajima na vrelu ringlu jer će tako jaja popucati. Uključite šporet na umerenu vatru da se voda lagano zagreva a jaja postepeno kuvaju. Jaja se kuvaju na tihoj vatri oko sat i po.

Povremeno izvadite jedno jaje da proverite da li ste dobili željenu boju. Kada završite sa kuvanjem i izvadite jaja a boja vam nije baš intenzivna onda procedite ostatak biljnog materijala, prekrijte time jaja i ostavite preko noći da odstoje.

Otkrijte na OVOM LINKU kako se dobijaju određene boje za uskršnje farbanje jaja…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.