Naslovna » Izlasci » Akcije » Nedelja Evrope na Vračaru: „Evropa priča“ živa biblioteka
Nedelja Evrope na Vračaru: "Evropa priča" živa biblioteka
Nedelja Evrope na Vračaru: "Evropa priča" živa biblioteka

Nedelja Evrope na Vračaru: „Evropa priča“ živa biblioteka

Manifestacija „Evropa priča“ živa biblioteka biće organizovana u subotu, 12. maja, u sklopu Nedelje Evrope na Vračaru.

Cilj je da se na kreativan i interaktivan način omogući mladima da „razbiju“ brojne stereotipe, predrasude i mitove o Evropskoj uniji koje postoje u društvu i time se bliže upoznaju sa benefitima koje mogu da ostvare na ličnom nivou od procesa evropskih integracija.

Proces evropskih integracija Srbije traje skoro dve decenije i na tom putu ka Evropskoj uniji napravljen je značajan napredak u prethodnim godinama.Za dž

I pored tog napretka, u našem javnom mnjenju postoje brojne i sveprisutne predrasude, zablude i stereotipi u vezi Evropske unije, njenih institucija i vrednosti na kojima počiva.

Glavni uzrok ovakvog stanja je činjenica da građanima Srbije, a posebno mladima, nisu dostupne objektivne i proverene informacije o Evropskoj uniji i njenom značaju za njih na ličnom i profesionalnom nivou. Upravo koncept žive biblioteke o Evropskoj uniji ima za cilj da ovakvo stanje promeni.

„Evropa priča“ na Svetosavskom platou

Živu biblioteku čine „knjige“ koje su ljudska bića koja predstavljaju određene termine vezane različitim pojmovima, politikama i vrednostima Evropske unije i koji su spremni da podele svoja lična i profesionalna iskustva sa „čitaocima“ i odgovore na sva njihova pitanja i nedoumice.

„Evropa priča“ živa biblioteka održaće se u subotu, 12. maja 2018. godine na Svetosavskom platou, ispred Narodne biblioteke Srbije i njoj će prisustvovati više od 300 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije koji će imati priliku da se upoznaju, druže, podele iskustva i nauče više o procesu i značaju EU integracija i Evropske unije.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da tokom trajanja manifestacije besplatno iznajme „knjigu“ o temi koja ih interesuje u vezi Evropske unije i da kroz razgovor sa njom razbiju svoje predrasude i informišu se o načinu na koji će članstvo u Evropskoj uniji uticati na njihov život.

Na svečanom otvaranju medijima i građanima obratiće se predstavnici Gradske opštine Vračar, Narodne biblioteke Srbije, Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, dok će predstavnici Privredne komore Srbije, Saveta Evrope, EU Info centra i Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Grada Beograda, institucija koje takođe podržavaju realizaciju ovog događaja, učestvovati u razgovoru sa mladima i ostalim sugrađanima.

Organizatori su Gradska opština Vračar i Udruženje građana Libero, u saradnji sa partnerima i predstavnicima lokalnih samouprava iz Skoplja, Ljubljane, Brčko distrikta, kao i međunarodnom organizacijom iz Brisela.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.