Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Izložba nameštaja u Beču: Vagner, Los, Hofman
Izložba nameštaja u Beču: Fotelja, Adolf Los © BMobV, Foto LoisLammerhuber
Izložba nameštaja u Beču: Fotelja, Adolf Los © BMobV, Foto LoisLammerhuber

Izložba nameštaja u Beču: Vagner, Los, Hofman

Izložba nameštaja „Vagner, Los, Hofman. Dizajn nameštaja bečke moderne. Umetnici, nalogodavci, proizvođači“ otvorena je u Beču.

Vodeće arhitekte bečke moderne – Oto Vagner, Jozef Hofman i Adolf Los – stvarali su na prelazu iz 19. u 20. vek kada je dizajn nameštaja doživeo preobražaj, a Beč postao prava stvaralačka laboratorija.

Jedan od najvećih muzeja nameštaja u svetu, „Riznica dvorskog nameštaja“ u Beču, uspeo je da povodom ove izložbe rekonstruiše izgled tadašnjih soba i trpezarija.

Jozef Hofman je oko 1915. godine napravio trpezariju za novinarku, kritičarku umetnosti i vlasnicu najposećenijeg salona u Beču, Bertu Cukerkandl (1864-1945).

Trpezariju koji je Hofman osmislio čini sto od orahovog drveta sa dvanaest stolica od bukve. Upravo taj salon će posećivati mnogi intelektualci tadašnjeg Beča, od Klimta do Šniclera preko Maksa Rajnharta do Huga fon Hofmanstala.

Kada je Hofman ovoj salonskoj dami 1916. godine na četvrtom spratu palate „Liben-Auspic“ uredio stan, ona je zabeležila: „Moj stan je u znaku moderne i u znaku mene same“.

Kao unutrašnji dizajneri Vagner, Hofman i Los su imali jedinstvene predstave o stanovanju i enterijeru te ova izložba pomoću različitih komada nameštaja prikazuje njihove drugačije perspektive.

Na izložbi će tako biti predstavljena Losova, do sada nepoznata javnosti, „Soba za gospodu“. U njoj se nalaze masivni komadi tamnog nameštaja, kožni dvosed i dve fotelje sa jednim glavnim kao i pomoćnim stočićem.

Adolf Los je inače poznat po uređenju bečke knjižare „Manc“ i dizajniranju nameštaja 1899. godine u poznatom bečkom „Café Museum“ koji se nalazi u ulici Operngase i koji je nekada bio stecište bečkih umetnika.

Konačno, Oto Vagner je izrađivao nameštaj koji se odlikujejednostavnošću“ Na izložbi će između ostalog biti izložena njegova „Soba za dame iz ulice Deblergase“ koju je Vagner dizajnirao za svoju suprugu. Ona se sastoji od vrlo svedenog nameštaja za sedenje u svetlim bojama, pomoćnog stočića i sekretera.

Izložba je otvorena do 7. oktobra 2018. godine. Više informacija – OVDE. (EuroComm)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.