Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Kad počnu ispitni rokovi treba da znaš…
rokovi

Kad počnu ispitni rokovi treba da znaš…

Ispitni rokovi znaju da budu veoma stresni i naporni. Zimski rokovi su teški jer je hladno, belo ili još gore sivo i depresivno, kome se uči? A letnji rokovi…„Letnji rokovi su greh obrazovnog sistema“, tvrde studenti… Vrućina, jedva se diše, sve bi se lakše podnelo na… moru ili planini.

Žurke su u punom jeku, ljudi voze bajs, rolere, idu na noćna ili dnevna kupanja, šetaju kada padne mrak, a tebi mrak jedino pada na oči kada vidiš koliko gradiva još moraš da naučiš.

Mnogobrojni su tekstovi raznih laika, „stručnjaka“ i naučnika o najdelotvornijim metodama učenja i organizacije vremena kako bi se efikasnije učilo.

Ovaj tekst neće biti jedan od takvih: jednostavno mora da se zagreje stolica, čak i na ovim visokim temperaturama. Ipak, podsetićemo te na nekoliko stvari na koje treba da obratiš pažnju tokom rokova, naročito ovih letnjih.

Telefon je koristan jedino kada je isključen

Kad god imamo neke obaveza nekako se baš tad nađe nešto pametno da vidimo ili „radimo“ na telefonu.

Neki to pokušavaju da reše tako što uključe opciju režim letenja avionom i tako onemoguće poruke i pozive.

Međutim, kada treba da se uči konstatno imamo potrebu da proveravamo koliko ima sati. Valjda da proverimo koliko smo već vremena posvetili učenju.

Izlazi novi letnji hit ili spot pevača/grupe koju u životu ne bi poslušao

Ima toliko izvođača nad čijom se muzikom, izgledom, kulturom zgražavamo svaki dan i ni u ludilu ne bismo slušali njihovu muziku, jer je totalni šund.

Kada su ispitni rokovi, stvari se malo menjaju. Ideja o tome da se samo „virne“ i vidi šta je „ta budala opet objavila“ postaje tako dobra!

Ne postoji dovoljno loš/glup/dosadan sadržaj na televiziji

Nakon 300 strana o Platonovim iluzijama o idealnoj državi, milion podela nečega što ti nikada neće trebati, bezbroj imena teoretičara, teorija i termina na nekom stranom ili nedovoljno poznatom, a često i izmišljenom jeziku, na televiziji će ti svaki sadržaj biti zanimljiv.

Reklama o psećoj hrani iako nemaš psa – može! Emisija o kuvanju iako je vrhunac tvog kulinarskog iskustva prženo jaje i supa iz kesice – može!

U ekstremnim slučajevima i rijaliti postaju jako zabavni.

Ukoliko primetiš te simptome, preteruješ sa učenjem; ne mora fakultet baš u roku da se završi, valja očuvati i malo mentalnog zdravlja.

Kupi skriptu na vreme, nećeš učiti iz knjige!

Većina studenata na početku godine ili semestra obećava sebi kako će sada „pokidati“, učiti sve na vreme i iz knjiga.

Ipak, pet dana pred ispit knjiga nekako postaje nedostižan cilj, a ko će sad da ide u najjeftiniju kopirnicu da štampa skriptu?

Serijski maraton je najveći protivnik studenta

Vreme ispitnog roka je idealno da se počne gledanje serije na internetu.

Omiljena?

Ona koju su svi iz društva žvakali nekoliko puta? Ma, gledaćeš novu epizodu koja se pojavi pre tri sata? Onu za koju ne smeš nikome da kažeš da je gledaš? „Boži život“ ili „Srećni ljudi“?

Kao da je bitno… Poenta je imati na šta kontinuirano trošiti sate u kojima griža savesti biva potisnuta barem tokom trajanja jedne epizode.

Niko nije gladan 20 sati dnevno!

Zbog visokog nivoa stresa i lošeg raspoloženja organizam često traži šećer. Osim šećera, iz dosade često smo u stanju da nekoliko desetina puta odemo do frižidera i proverimo ima li nečeg novog.

Uspeh je ukoliko ga samo zatvoriš i vratiš se knjizi. Poraz je ukoliko svaki put bar nešto gricneš. Nakon letnjih rokova sledi more, valja misliti i o tome.

Knjige pod troslojnom prašinom zovu, ne diži slušalicu!

Da li je zanimljivije pročitati omiljenu knjigu, neku kupljenu na poslednjem sajmu ili „rođendansku“, onu koja se napokon pojavila na našem tržištu sa prevodom ili literaturu za fakultet?

Od očajne domaćice do Pepeljuge

Mnoge devojke, a sve češće i muškarci kućne poslove zaista ozbiljno shvate u vreme rokova. Baš tada se vrši generalno spremanje kuće, briše se svaki kutak, menja sijalica u podrumu koju niko nije promenio još od bombardovanja, a toj drvenoj hoklici na kojoj baba drži noge baš treba poliranje.

Prva nagrada za filozofsku teoriju go to

Junski rok – odličan tajming za filozofska promišljanja o životu, biću, postojanju, rupi na saksiji…

Odluke, obećanja i krivica

Koliko puta dok učiš odlučiš da više nećeš ostavljati sve za poslednji trenutak? Sledeći put sve vreme ćeš da učiš. Jedino što sada imaš je osećaj krivice.

Kao što smo napomenuli na početku, ovo nije priručnik kako da uspešnije učiš i organizuješ svoje vreme. Malo smo se našalili na račun svih studenata, ali i osvrnuli se na najveće probleme koji se javljaju u toku rokova.

Ukoliko uspeš da izbegneš barem polovinu navedenih elemenata verujemo da će tvoja organizacija vremena i samo učenje biti duplo uspešnije.

Ipak, ko može kriviti studenta u vreme ispitnog roka za bilo šta?

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.