Naslovna » BG špijun » Leto 2018: Vojvodina zove, javi se!

Leto 2018: Vojvodina zove, javi se!

Kad kažete „Vojvodina“ na šta prvo pomislite? Na Petrovaradinsku tvrđavu, fudbalski klub, salaše, tamburaše, Palić, nezaboravnu hranu?

Sve to je samo delić onoga što Vojvodina ima da ponudi i što će učiniti da se zaljubite u srpsku pokrajinu.

Svaki put kada vidite neku prelepu fotografiju i saznate da je pejzaž koji gledate nastao upravo u Srbiji kažete sebi: „Moram da upoznam svoju zemlju!“

Već smo vam dali dobar znak odakle da počnete: od početka! Krenite sa severa naše prelepe zemlje i upoznajte vojvođansku arhitekturu, kuhinju i način života.

Fruška Gora

vojvodina

 

Ova planina predstavlja jedan od pet nacionalnih parkova u Srbiji. Stručnjaci je nazivaju „ogledalom geološke istorije“ jer u sebi nosi vekovne tragove fosilnih ostatka flore i faune.

Upravo ovde, od ukupno 35 pravoslavnih manastira, izgrađenih između 15. i 18. veka, danas je opstalo i sačuvano 16.

Svi manastiri prostiru se na fruškogorskim padinama duž 50 kilometara u pravcu istok-zapad i na prostoru od 10 kilometara širine.

 

Palić

Iako je Panonsko more jako davno nestalo, na severu njegove nekadašnje površine nalazi se prelepo Palićko jezero.

Ovo je jedna od najposećenijih vojvođanskih destinacija kako među stranim tako i među domaćim turistima.

Palićki filmski festival samo jedan od mnogobrojnih događaja koji privlači sve više filmofila koji dolaze čak na Palić iz svih delova Evrope. Tu je i verovatno i najlepši zoološki vrt u Srbiji.

Salaši

O salašima smo već pisali, ali koliko god reči upotrebili nijedna nije dovoljno dobra da se opiše magija koju oni stvaraju pred vašim očima, pod vašim nogama, budeći sva čula.

U Vojvodini ima nekoliko desetina salaša koji će vam, svaki na svoj način, ponuditi nezanoravno iskustvo.

Salaši su čuvari tradicije seoskog života, mali rustični muzeji nostalgije koji ugoste putnike namernike najboljom uslugom.

Tamburaši i gulaš još nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Da li ste spremni da demantujete to?

Tamburaši

A kad smo već kod tamburaša… Oni su jedan od zaštitnih znakova Vojvodine. Ako već želite da u potpunosti osetite vojvođanski duh potražite restorane i druge ugostiteljske objekte u kojima svira neki tamburaški orkestar. Potraga i neće biti tako teška, a užitak je zagarantovan.

Od 2008. godine tamburaši imaju svoj festival – Tamburica fest, koji se održava u selu Deronje na severu Bačke. Na tom je festivalu do sada nastupilo više od 3.000 muzičara iz svih zemalja regiona, ali i Austrije, Rusije, Grčke, SAD i Australije.

Desetak hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva svake godine poseti Tamburica fest, što čini ukupan broj od oko 800.000 posetilaca od osnivanja do danas. Ovogodišnji festival je već u toku, a traje do 23. juna.

Sremski Karlovci

O Karlovcima ste mnogo čuli, a mnogi su ih i posetili makar u osnovnoj školi u okviru izleta ili ekskurzija.

Sećate li se gimnazije iz filma Zdravka Šotre „Lajanje na zvezde“? Upravo u gimnaziji u Karlovcima je sniman ovaj simpatični film.

Ovde obavezno treba posetiti mnogobrojne pravoslavne ali i katoličke crkve, kao i Gradsku kuću, Dvorsku baštu i najpoznatije izletište u okviru nacionalng parka Fruška Gora – Stražilovo.

Do Sremskih Karlovaca iz Beograda možete da doputujete vozom Romantika tokom leta.

 

Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava

O prestonici Autonomne pokrajine Vojvodine smo takođe već govorili, a kako smatramo da slika kaže više od hiljadu reči predlažemo vam da pogledate kratku video prezentaciju Novog Sada i planova ovog grada za leto 2018. godine!

https://www.facebook.com/novisadcity/videos/10160519874795694/?t=7

Više informacija o destinacijama, lokalitetima i događajima u Vojvodini potražite na sajtu Turističke organizacije Vojvodine.

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.