Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej u Beogradu – svečano otvaranje
Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu

Narodni muzej u Beogradu – svečano otvaranje

U četvrtak, 28. juna 2018. od 21.00, Narodni muzej u Beogradu, posle temeljne obnove, biće svečano otvoren.

Posle zvaničnog dela svečanosti i programa na Trgu republike, zgrada sa stalnom postavkom koja se prostire na tri nivoa, na 5000 kvadratnih metara biće otvorena i besplatna za posetioce 24 sata, do 29. juna u 22.00.

Tokom predstojećih dana vikenda, u subotu i nedelju, 30. juna i 1. jula, Narodni muzej moći će da se posetio takođe besplatno, a izložbeni prostor će raditi od 10.00 do 22.00.

Od ponedeljka, 2. jula, Narodni muzej u Beogradu radiće po predviđenom radnom vremenu:
ponedeljak je neradni dan;
utorak, sreda, petak od 10.00 do 18.00;
četvrtak, subota od 12.00 do 20.00;
Nedelja od 10.00 do 18.00 uz besplatan ulaz.

Cena osnovne ulaznice je 300 dinara.

U atrijumu Narodnog muzeja će biti predstavljen arheološki deo stalne postavke, na prvom spratu nacionalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka, a na drugom spratu umetnost 20. veka i strana kolekcija.

Beograd u plavomNarodni muzej u Beogradu - Devojka u plavom

Svi važni punktovi u gradu, mostovi, javne institucije, pozorišta, sijaće plavom a ovu boju najavljivao je danima unazad portret „Devojke u plavom“ Đure Jakšića, ali i mnoga druga dela koja se čuvaju u Narodnom muzeju.

Program svečanog otvaranja

Multimedijalni događaj činiće projektovane animacije i inserti iz spota „Buđenje“ čiji je protagonista čuveni koreograf i glumac Sergej Polunjin.

Jedan deo programa biće iznenađenje.

Red za posetu Narodnom muzeju formiraće se u Čika Ljubinoj ulici. Muzej može da primi do 450 ljudi odjednom.

Narodni muzej – noviteti

Odabrana dela najznačajnijih srpskih slikara Nadežde Petrović, Paje Jovanovića i Vlaha Bukovca, koja se neće naći u stalnoj postavci muzeja, biće dostupna na specijalnoj izložbi samo u virtuelnoj realnosti na VR All Art platformi.

Budite deo umetničkog univerzuma bez granica i jedinstvenog trenutka u istoriji umetnosti u kome tehnologija meša i preklapa digitalne i stvarne svetove donoseći revoluciju u način na koji se izlaže, konzumira i doživljava kulturna baština.

Nov je i vizuelni identitet muzeja a logo predstavljaju dve rajske ptice iz Miroslavljevog jevanđelja.

Posle 15 godina…

Narodni muzej će značajno obogatiti turističku ponudu Beograda, a to je i prilika da se turistima pokaže umetničko i arheološko blago Srbije.

U zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu ima oko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ranije je izjavila da je rekonstrukcija rađena po idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Gde su legende opisi eksponata…a kustosi ne kvalifikovani…a zaposleni … ako su mnogi od Nas poslati na ulicu jer nisu potrebni… posaljite i stalne radnike tog muzeja na ulicu jer nisu dostojni ovom gradu… nista ne rade a primaju be platu.. ako je ova drzava znala da posalje radni narod na ulicu sta se ceka sa tim neradbicima… koji redovno primaju platu a nista ne rade… jer su povlasceni.. sramota!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.