Naslovna » BG servis » Nova fontana i česma deo projekta „54 fontane u Beogradu“
Nova fontana i česma u centru Zemuna
Nova fontana i česma u centru Zemuna

Nova fontana i česma deo projekta „54 fontane u Beogradu“

U pešačkoj zoni u centru Zemuna, na raskršću ulica Gospodske i Lagumske, puštena je u rad nova fontana i česma.

Time je ovaj javni prostor upotpunjen i oplemenjen sadržajem koji je tu bio planiran, a Zemun i Beograd dobili su još jednu vrednu savremenu skulpturu u javnom prostoru.

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti Nikola Šuica rekao je da ova fontana predstavlja mnogostruko umetničko i urbano dostignuće koje daje signal prolaznicima da treba da predahnu i u tome ih navodi da pogledaju prema Gardošu koji se sagledava kroz Lagumsku ulicu.

– Urađena je u aranđelovačkom mermeru plavi tok. Za ovu vrstu mermera geološka svojstva promena boje su svojevrsna zagonetka, gruba i rudimentarna svetlosiva pod nalivanjem i protokom vode dobija i simbolično plavetilo – rekao je Šuica.

Po njegovim rečima, ovo ostvarenje je sačinio Dušan Petrović, profesor vajatrsva na Fakultetu likovnih umetnosti. Kako je dodao, u ovom zamišljenom i za građane i posetioce funkcionalnom spomeniku, uspeo je da ostvari splet mermera plavi tok i brižljivo centriranih mesinganih malenih izvorišta za proticanje vode na svim nivoima strukture.

Ova nova fontana deo je plana po kom će se tokom tekuće godine postaviti još nekoliko fontana i savremenih skulptura.

Sve nove fontane biće postavljene u saradnji sa istaknutim umetnicima.

Jedna od njih je i skulptura „Tripod“ Koste Bogdanovića koja će biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije. Ispod skulpture će biti vodena površina, umirena fontana u kojoj će se skulptura ogledati. (Beoinfo)

Jedan komentar

  1. Å amarčina Zemuncima u vidu rugla od „fontane“ koja to nije s obzirom na minijaturnu količinu vode koja iz nje curka… takoÄ‘e, predmet sprdnje za sve posetioce (turiste) Zemuna. „Fontana“ je potpuno neočekivano po strani ulice, viÅ¡e deluje kao neka blokada na putu. O ukusima ne vredi raspravljati, ali o neukusu bi trebalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.