Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Tour de France 2018, od 7. do 29. jula
Još jedan veliki sportski događaj u julu - Tour de France
Još jedan veliki sportski događaj u julu - Tour de France

Tour de France 2018, od 7. do 29. jula

Tačno tri nedelje nas deli od početka najpoznatije evropske i najprestižnije svetske biciklističke trke – 105. Tour de France startuje u subotu 7. jula u oblasti Vende, na ostrvu u Atlantskom okeanu koje je spojeno sa kopnom.

Posle 23 dana i 21 etape, trka duga 3329 kilometara završava se u nedelju 29. jula na Jelisejskim poljima u Parizu.

Tour de France svake godine ima donekle drugačiju rutu, koja se obično vozila i na teritoriji Belgije, Italije i Španije. Ove, 2018, biciklisti će se kretati francuskim putevima, uz veoma kratko gostovanje u Španiji u 16. etapi, u dužini od 15 kilometara. Tokom trke planirana su samo dva dana za odmor (16. i 23. jul), a biciklisti će dva puta putovati avionom od cilja prethodne do starta sledeće etape.

Ovogodišnja trka ima osam ravnih etapa, pet brdskih, šest planinskih i dve vožnje na hronometar – jedna ekipna (9. jula) i jedna individualna (28. jula).

Na Turu 2018 učestvovaće 22 tima, sa po osam vozača (dosadašnja pravila dozvoljavala su po devet biciklista).

Podsećamo, ukratko, i na pravila. Svaka dnevna etapa traje maksimalno šest sati. Prvi koji prođe kroz cilj je pobednik etape, ali se na pobedničko postolje ne penje samo on. Nosilac žute majice za sledeću etapu postaje najbrži biciklista od početka trke do tog trenutka.

Zanimljivo je da je pobednik cele trke Tour de France najbrži biciklista kada se saberu vremena svih etapa, što znači da to može biti i učesnik koji nije bio u vođstvu, čak i onaj koji nije uopšte nosio žutu majicu. Do sada se to desilo dva puta – 1947. i 1968. godine.

Postoje i druge majice koje se dodeljuju na trci.

Zelenu majicu nose biciklisti sa najvećim brojem bodova u sprintu, a bodove za ovaj dres dobijaju vozači koji završe prvi, drugi… na kraju svake faze. Pobednik “King of the Mountain” takmičenja, odnosno najbolji penjač, nosi beli dres sa crvenim tačkama. Bela majica se dodeljuje najboljem vozaču mlađem od 26 godina.

Ukoliko želite i imate mogućnosti da Tour de France pratite uživo, podsećamo da na našem sajtu možete nabaviti avio karte od Beograda do francuskih gradova, klikom na ovaj LINK.

Sve ostale koji će Tour de France gledati u televizijskom prenosu obaveštavamo da ga i ove godine obezbeđuje kanal Eurosport.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.