Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Uskoro u Beogradu: Spomenik patrijarhu Pavlu
Spomenik patrijarhu Pavlu
Spomenik patrijarhu Pavlu

Uskoro u Beogradu: Spomenik patrijarhu Pavlu

Spomenik patrijarhu Pavlu, 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve, biće otkriven 15. novembra ispred Crkve Svetog Marka.

List „Politika“ prenosi da je patrijarh Pavle bio na čelu SPC-a od 1990. godine do smrti 15. novembra 2009. godine.

Plan je da spomenik bude smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka.

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću.

Spomenik će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja, saopšteno je u komisiji.

Spomenik patrijarhu Pavlu delo Zorana Maleša

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.

– Život, delo, pouke i njegove misli nagnali su me da se okušam u kreiranju, ne telesnog, već duhovnog bića našeg istinskog filozofa koji nas je učio da je smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom – rekao je Maleš dodajući da je pred njim bio izazov kako njegovo fizičko obličje da podredi duhu koji je isijavao mir i spokoj.

Podizanje spomenika blagoslovio je patrijarh Irinej, a iz SPC-a navode da je izbor lokacije koju je Grad predložio odličan zato što je kod crkve, u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima.

– Četrdeset četvrti poglavar Srpske pravoslavne crkve zaslužio je spomenik i na drugim lokacijama, jer je bio, a i dalje jeste sa crkvom i srpskim narodom. Obeležje njemu u čast je još jedna potvrda odlične saradnje grada i crkve – saopšteno je iz SPC.

Vrednost spomenika je 50.000 evra.

Obeležja „svecu“, kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju, a ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.