Naslovna » Turizam » Van Beograda » Vikend van Beograda: Zašto baš Niš?
Vikend van Beograda: Zašto baš Niš?
Vikend van Beograda: Zašto baš Niš?

Vikend van Beograda: Zašto baš Niš?

„Što ideš južnije, to je srcu toplije“ – tako bi trebalo da glasi slogan juga naše zemlje. Ovoga puta naš predlog za vikend van Beograda je – Niš.Ako prevlačite prstom po karti Srbije ka jugu, zaustavite ga na tački obeleženoj imenom Niš. Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo to da učinite, a mi ćemo se potruditi da vas u to uverimo u narednim redovima.

Sigurno ste više puta gledali domaće filmove poput „Zone Zamfirove“, „Ivkove slave“, čitali dela Stevana Sremca koji oslikavaju južnjački mentalitet.

Mnogima smo se smejali do suza, mnogi su nas rastužili, ali zasigurno je da nas ništa od navedenog nije ostavilo ravnodušnim. Sve je to Niš. Isken osmeh i suze, šala, graja, muzika i odlična hrana, a povrh svega veliki kultnurno-istorijski značaj.

Šta treba da posetite u Nišu?

Trg kralja Milana

nišTrg Kralja Milana nalazi se na istorijskoj raskrsnici puteva koji su se iz ovog prostora račvali prema Podunavlju, Carigradu, Solunu i Skadru.

Na ovom glavnom niškom trgu nalazi se spomenik oslobodiocima Niša. Ovaj spomenik obeležava period oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca. U pitanju je delo Antuna Augustinčića, zagrebačkog vajara. Ovaj spomenik predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja novije jugoslovenske skulpture i zaštićen je zakonom od 1983. godine.

U neposrednoj blizini nalazi se reka Nišava, ali i mnogo prodavnica, kafića, restorana i klubova.

Kazandžijsko sokače je niška Skadarlija, ulica prekrivena kaldrmom sa nizom kafića i restorana, ispunjena cvećem, smehom i muzikom.

Početkom ove godine je rekonstruisana, pa sada ima malo moderniji izgled, što je značajno narušilo autentičnost ovog dela grada, ali još uvek predstavlja jedno od glavnih mesta okupljanja Nišlija, a sve češće i turista.

Ovde se nalazi spomenik piscu Stevanu Sremcu i njegovom junaku Kalči iz knjige „Ivkova slava“. Ova boemska četvrt upoznaće vas sa pravim značenjem reči sevdah.

Amfiteatar na Keju

Kada dođete u grad koji se nalazi na velikoj reci kao što je Nišava, želite da što više vremena provedete upravo na njenoj obali.

Nišlije, kao poznati boemi, veseli i druželjubivi imaju veliki broj mesta za okupljanje, a Nišava je jedan od njih. Na njenoj obali šetaju se sve generacije Nišlija i turista, a posebno mesto okupljanja omladine je takozvani Amfiteatar na kom je smešten spomenik Šabanu Bajramoviću.

Ovde se uz zvuke gitare i sveprisutne pesme i smeha uživa u pogledu na reku, drugu obalu ili jednostavno ekipu sa kojom ste slučajno ili namerno zaseli zaneseni lepotom Niša.

Ćele kula

niš
Foto: visitnis.com
U pitanju je spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji je nastao kao izraz turske odmazde zbog 10.000 turskih žrtava u bici na Čegru 1809. godine.
Niški Huršid paša je naredio da se kože sa glava poginulih Srba oderu, napune slamom i pošalju sultanu u Carigrad. U znak opomene, izdao je naređenje da se na istočnoj strani Niša sazida kula od kamena i da se u njene zidove uzidaju preostale lobanje poginulih vojnika.
U zidove su uzidane 952 lobanje poginulih ustanika. Uprkos turskoj zabrani da se odnose lobanje sa njenih zidina, mnoge glave su krišom skidane i sahranjivane u okolnim grobljima. Danas je ostalo samo 58 lobanja, a jedna od njih je posebno izdvojena na pijedastalu, kao lobanja vođe ustanka Stevana Sinđelića.
Ćele kula je smeštena na oko 4 km od centra Niša, na putu ka Niškoj banji.  Predstavlja muzejski objekat i svrtava se u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Ulaznice za Ćele kulu
Za odrasle: 200 RSD
Za učenike, studente i penzionere: 150 RSD

nišSpomenik na Čegru

Na brdu Čegar na kom se odigrala Čegarska bitka 1809. godine, nalazi se spomenik Stevanu Sinđeliću, vođi ustanka.

Ovde će vas sačekati jedan stari dobri gospodin – čika Sele – koji će vam ispiričati priču o ovoj bici na jedan drugačiji i posve dramatičniji način. Ukoliko ga ne sretnete postoji mogućnost da kupite njegovu knjigu po simboličnoj ceni i tako sami pročitate ovu priču.

Pogled koji se pruža sa brda Čegar je neverovatan.

 

 

 

Koncentracioni logor na Crvenom krstu

U pitanju je jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva. Danas je ovaj logor pretvoren u spomen-muzej.

Ulaznice za logor
Za odrasle: 200 RSD
Za učenike, studente i penzionere 150 RSD

Medijana

Radi se o arheološkom nalazištu u istočnom delu Niša. Obuhvata luksuzno carsko imanje koje se prostire na više od 40 ha.

Medijana je podignuta početkom 3. veka za vreme vladavine rimskog vladara Konstantina Velikog koji je rođen u današnjem Nišu.

Zbog svog istorijskog i arheološkog značaja Medijana je 1981. godine proglašena za „Kulturno dobro od izuzetnog značaja“ u centralnom registru spomenika kulture u Republici Srbiji.

Ulaznice za Medijanu
Za odrasle: 200 RSD
Za učenike, studente i penzionere: 150 RSD

Noćni život Niša

nišAko i niste tip za izlaske, savetujemo da ipak napravite izuzetak. Zapravo, Niš je grad za sve tipove ljudi.

Ukoliko volite mirniju atmosferu uz neki akustični bend ili jednu gitaru – Niš je pravo mesto za vas. Ako želite da uživate u dobroj rok svirci – obavezno posetite Niš! Ukoliko ste party manijak i volite „sve što vole mladi“ – ovde ćete se provesti odlično! Ako biste da padnete u sevdah uz tamburaše – nećete naći bolje mesto za to!

Većina svih lokala koji održavaju noćni život Niša živim nalazi se u širem centru grada i na obali Nišave.

Smeštaj

Jednu noć u Nišu možete provesti za 800 RSD u hostelu ili privatnom smeštaju. Oni koji žele nešto bolju uslugu, hotelski smeštaj mogu pronaći po ceni od oko 2000 RSD.

Sve zavisi od hotela do hotela, naravno, ali osoblje je uglavnom jako ljubazno i dobićete odličnu uslugu.

 

Niš ima mnogo toga da ponudi svakom slučajnom ili putniku namerniku koji spusti kofere na njegovo tlo.

Ljudi će vas dočekati sa osmehom i toplom rečju. Ovde ćete popiti dobru kafu i još bolju rakiju, a retko gde ćete probati bolju sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu ili mućkalicu. Cene su nešto niže nego u Beogradu.

Ako se slučajno negde i izgubite među brojnim uličicama, ne brigajte, svaka od njih će vas odvesti na mesto vredno vaše pažnje i foto objektiva (a tu su i Google Maps).

Za ovo putešestvije potrebna vam je samo dobra volja i malo organizacije, jer je toliko toga što treba videti. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.