Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Vesna Aleksić – Sazvežđe violina
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Sazvežđe violina
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Sazvežđe violina

Kreativni centar: Vesna Aleksić – Sazvežđe violina

Novo izdanje Kreativnog centra je knjiga „Sazvežđe violina“ koju je napisala Vesna Aleksić a ilustrovala Maja Veselinović.

Poznata violinistkinja putuje vozom na završni koncert koji se održava u Amsterdamu. Ovo putovanje iznenada biva zaustavljeno u Belgiji zbog hitne intervencije specijalne policije prema dojavi o podmetnutom eksplozivu.

Na strah i paniku koja se širi među putnicima violinistkinja reaguje tako što s prtljažnika uzima svoju violinu i počinje da svira Vivaldijevo „Proleće“. Početnu nevericu polako smenjuju aplauzi i odobravanje putnika, koji u ovom njenom činu prepoznaju vid pobune pred strahom i nasiljem.

Ovaj događaj kod slavne umetnice budi sećanja i vraća je u jedno ne tako davno vreme i posebno na trenutak kada se prvi put strahu suprotstavila muzikom.

Na ovaj način Vesna Aleksić započinje svoj novi roman pod nazivom „Sazvežđe violina“.

Prateći grupu dece i njihovo odrastanje tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, ona nam priča priču o ovim uzbudljivim i dramatičnim godinama u Srbiji.

Kroz vizuru dve devojčice, učenice Škole za muzičke talente u Ćupriji, vraćamo se u vreme stripova, pojave grandža, prvih video-igrica i hitova grupa „Kleš“ i „Kvin“.

Od prvih koncertnih nastupa, preko putovanja po svetu, sve do prvih ljubavi, neraskidiv krug prijateljstva drži ovu grupu mladih ljudi na okupu. S mnogo topline, iskreno i hrabro, autorka nam govori o vremenu u kojem su se dramatični istorijski događaji preplitali s radošću otkrivanja sveta i godine odrastanja jedne mladosti ispunili brojnim lepim, uzbudljivim, ali i bolnim trenucima.

Sazvežđe violina – odlomak iz knjige

Dušan i Ana su već razgovarali o grupi „Kleš“. Reč je bilo o večitoj temi: jesu li klešovci izdali pank pokret kada su potpisali ugovor za najveću diskografsku kuću SBN?

Dušan je tvrdio da jesu i da je tu bio kraj panka, Ana, sasvim suprotno, o kraju nije htela ni da pomisli…

– Ja sam im oprostila i baš me briga! To je bilo davno… Nego, hoćeš li da čuješ šta smo Tika i ja svirale u Sijeni? – predložila je Ana naivno.

– Hajde, Tijana! – Nemoj, molim te, samo ne violinu! Samo ne tu vašu muziku! – zavapio je Dušan i svi smo se nasmejali.

– A stvarno, zbog toga smo i došli, da vas čujemo! Kako ste prošle u Italiji? – upitao je Mihajlo.

– Mogla bih tamo da živim lako… – brzo je rekla Ana i opet smo se svi smejali.

Teksova sobica, osvetljena samo podnom lampom, plutala je kroz noć, kao brod u boci bačenoj u talase mastiljavog mraka, bez mesečine i svetionika. U njoj smo bili jato brbljivih mornara koji pojma nemaju ni kuda plove, ni šta ih sve čeka, ali se zato vrlo veselo smeju.

Vesna Aleksić

Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu.

Vesna Aleksić
Vesna Aleksić

Do sad je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i šest slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja.

Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima.

Kreativni centar do sad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: Krokodil peva, Dođi na jedno čudno mesto, Lovac na maslačke i Cimet meda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.