Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Vesna Vidojević Gajović – Zeleni papagaj
Kreativni centar: Vesna Vidojević Gajović - Zeleni papagaj
Kreativni centar: Vesna Vidojević Gajović - Zeleni papagaj

Kreativni centar: Vesna Vidojević Gajović – Zeleni papagaj

Knjigu „Zeleni papagaj“ napisala je Vesna Vidojević Gajović, ilustrovao Dobrosav Bob Živković a objavila izdavačka kuća Kreativni centar.

 

Kada smo se preseljavali u veliki grad, padao je sneg. Sneg je toliko jako padao da smo svaki čas brisali staklo kamiona u kojem su se nalazile stvari.

Svi su izašli da nas isprate: rođaci, baba Dara iz komšiluka, berberin Vasa. Stajali su na kapiji i mahali nam u znak pozdrava.

Moji drugovi iz odeljenja pravili su klizavicu ispred sajdžijinog izloga. Izgledalo je kao da su se tu slučajno zatekli u igri. Jedino na ulicu nisu pustili Lajku.

Lajka je bila moje kuče za koje u novom stanu nije bilo mesta. Grebla je kapiju pokušavajući da izađe. Poželela sam da se kapija sama od sebe otvori i da Lajka uskoči u kamion koji je brektao…

Iako je prvi put objavljen još 1994. godine, tema romana „Zeleni papagaj“ uvek je aktuelna.

Selidba iz rodnog grada u drugo mesto ili drugu državu deci veoma teško pada jer moraju da se rastanu od svojih drugara i da se prilagode životu u novom gradu.

Selidba jedanaestogodišnje devojčice Jasne iz malog mesta u veliki grad donosi mnoge novine: stan na petom spratu umesto dotadašnje kuće s dvorištem, neverovatan pogled kroz prozor na veliku reku i nebo, modernu školu, nove drugarice i, što je najvažnije, najboljeg druga Pecu.Kreativni centar: Vesna Vidojević Gajović - Zeleni papagaj

Druženje s komšijom i drugom iz odeljenja Pecom Jasni će sasvim promeniti život i uneće u njega mnoge radosti, a zajedničko odrastanje oboje će odvesti do velikih promena.

„Zeleni papagaj“, knjiga Vesne Vidojević Gajović u izdanju Kreativnog centra, dirljiva je priča o prijateljstvu, odrastanju i prvoj ljubavi i namenjena je mlađim osnovcima. Tekst prate zabavne ilustracije Dobrosava Boba Živkovića, koje na poseban način oživljavaju priču ove simpatične junakinje.

Vesna Vidojević Gajović

Vesna Vidojević Gajović provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu, gde živi od 1963. godine.

Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame. Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade (Neven, Dositejevo pero, nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović i druge).

Radila je kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije i imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.