Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Porodično nasilje: Oko 45.000 slučajeva za godinu dana!
Porodično nasilje
Porodično nasilje: Oko 45.000 slučajeva za godinu dana!

Porodično nasilje: Oko 45.000 slučajeva za godinu dana!

Porodično nasilje u Srbiji je eskaliralo! U 2018. bilo je 30 smrtnih slučajeva, a u poslednjih godinu dana prijavljeno je 44.728 slučajeva takvog nasilja.

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović istakla je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja veliki, ali i da pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.

Taj zaključak je usledio posle druge sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici,

Kuburović je navela da je u 16.185 slučajeva bilo predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja; sudovi su usvojili produženje hitne mere na 30 dana u 15.617 slučajeva, dok su izrađena 10.503 individualna plana za zaštitu žrtava, što pokazuje da su grupe za koordinaciju koje su formirane razmatrale pojedinačne slučajeve.

Prijavite porodično nasilje!

„Kao pojedinci imamo obavezu da prijavljujemo nasilje. Od 30 smrtnih slučajeva u 2018. godini, samo u tri slučaja smo imali prijavu nasilja“, navela je Kuburović i podvukla da nasilje nije privatna stvar.

Po njenim rečima, 44.728 ukupno prijavljenih slučajeva pokazuje da se više ne ćuti o nasilju u porodici jer se dosta radilo i na edukaciji i saradnji sa institucijama širom Srbije, a rezultati rada biće dostavljeni Vladi u formi izveštaja.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija izrekla za godinu dana ukupno 28.026 mera, od toga 8.751 meru privremenog udaljenja učinioca iz stana, 19.275 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj, od čega su sudovi naložili produžetak mera u 15.373 slučaja.

On je, govoreći o sankcijama, rekao da postoje hitne mere, gde su policijski službenici u velikom broju slučajeva prvi koji se sreću sa počiniocima i žrtvama nasilja i izriču mere kojima se radi, pre svega, na zaštiti žrtve.

Žrtve imaju podršku…

Stefanović je istakao da je veoma važna saradnja i sa nevladinim institucijama koje se bave ovim pitanjem, kao i međuresorna saradnja sa svim organizacijama – od zdravstva, socijalnih službi, tužilaštva, policije, do svih onih koji hoće da se uključe u pružanje podrške žrtvama nasilja.

Veoma je važno da žrtve znaju da imaju podršku, da znaju da nisu same u svemu tome što se dešava i da mogu da računaju na to da će društvo stati iza njih i ne samo fizički sprečiti da im neko nanese fizičku patnju ili tešku telesnu povredu, već i u tome da će ih podržati u daljem životu, naglasio je on.

Preventiva nasilja je, kako je rekao, veoma važna, istakavši da je u osnovnim školama prošle godine počeo ciklus predavanja između kojih je jedna od tema suprotstavljanje nasilju.

Uslediće izmene i dopune niza zakona

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević rekao je da je država rešena da se izbori sa ovim problemom, te da su pored navedenih institucija uključeni i ministarstva zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kulture.

On je naveo da je posle dva ubistva u centrima za socijalni rad prošle godine odlučeno da se ti centri reformišu u četiri faze, pri čemu je prva faza završena.

U drugoj polovini godine radiće se na izmenama i dopunama niza zakona koji se direktno i indirektno tiču problema nasilja u porodici, što će uticati na smanjenje nasilja, jer svi treba da se borimo protiv toga, zaključio je Ðorđević.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.