Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan stanovništva: Planiranje porodice je ljudsko pravo
Svetski dan stanovništva: Planiranje porodice je ljudsko pravo
Svetski dan stanovništva: Planiranje porodice je ljudsko pravo

Svetski dan stanovništva: Planiranje porodice je ljudsko pravo

Danas, 10. jula 2018, širom sveta obeležava se Svetski dan stanovništva pod parolom „Planiranje porodice je ljudsko pravo“.

Važnost planiranja porodice centralna je tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana stanovništva. Ove godine proslavlja se 50. godišnjica Međunarodne konferencije o ljudskim pravima 1968, kada je po prvi put planiranje porodice potvrđeno kao ljudsko pravo.

– Pristup dobrovoljnom planiranju porodice omogućava ženama da rađaju, imajući u vidu zdravlje majki i dece. Pravo na planiranje porodice takođe dozvoljava uživanje drugih prava, uključujući i prava na zdravlje, obrazovanje i postizanje dostojanstvenog života – rekla je dr Doina Bologa, direktorka Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju na konferenciji za medije povodom obeležavanja Svetskog dana stanovništva.

Svetski dan stanovništva: Porodice u Srbiji

Kada je u pitanju situacija planiranja porodice na regionalnom nivou, podaci pokazuju da zemlje u našem regionu imaju neke od najnižih stopa korišćenja moderne kontracepcije u svetu.

Po istraživanju višestrukih pokazatelja položaja žena i dece (MICS 5), savremenu kontracepciju u Srbiji koristi manje od jedne petine žena u opštoj populaciji koje sutrenutno udate ili u vanbračnoj zajednici (18,4%), dok su tradicionalne metode, pre svega prekinuti snošaj (coitus interruptus), zastupljenije skoro dva puta više (40%).

Situacija među marginalizovanim kategorijama žena još više zabrinjava, samo 7,2% romskih žena koje žive u romskim naseljima u Srbiji koriste savremenu kontracepciju, a tradicionalne metode koristi 54% ispitanika.

Nekoliko razloga može to objasniti: previše žena u Srbiji pa i regionu i dalje veruje u mit da su savremene metode štetne, dok društveni pritisak može biti prepreka da traže savete i da se informišu.

Osim toga, nisu svi zdravstveni radnici kvalifikovani da pruže odgovarajuće savete i usluge, dok pouzdanizbor kontraceptivnih sredstava po pristupačnim cenama nije uvek dostupan.

Porodica i zdravlje

– Gledajući iz demografskog ugla planiranje porodice je važno na mnogo načina. Omogućava ženama da izbegnu neplanirane trudnoće i spreče negativne posledice po svoje reproduktivno zdravlje. Zbog toga je verovatnije da će žene imati onaj broj dece koji zapravo i žele, čime se očuvava plodnost i promoviše sveobuhvatno zdravlje – izjavilaje prof. dr Mirjana Rašević, upravnica Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

UNFPA će stoga nastaviti da podržava napore Vlade kako bi se osigurao univerzalni pristup seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Usvajanjem Nacionalnog programa očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja će nastaviti da pružaju podršku zdravstvenim radnicima i radnicama, ali i parovima kako bi mogli da donose informisane odluke o svom reproduktivnom zdravlju, uključujući planiranju porodice – dodala je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zdravlja. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.