Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Džez za dž: Beti peva Bili
Džez za dž: Beti Đorđević (foto: Miki Veličković)
Džez za dž: Beti Đorđević (foto: Miki Veličković)

Džez za dž: Beti peva Bili

U subotu, 29. septembra od 13.00, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, za kraj ovogodišnjeg ciklusa koncerata Džez za dž nastupiće Beti Đorđević.

Vokalna diva naše muzičke scene sa ekipom mladih džez muzičara izvešće posebno pripremljen program „Beti peva Bili“, posvećen legendarnoj Bili Holidej.Za dž

O značaju Bili Holidej (Billy Holliday, 1915-1959) kad je u pitanju džez muzika, ne treba trošiti previše reči – njen nesrećni život možda nije primer koji treba ponuditi kao pozitivan uzor mladima, ali se radi o umetničkoj karijeri koja je utrla put svim ženama koje su ikad zapevale ovu vrstu muzike.

Džez za dž predstavlja… Lady in Satin

Na tačno sedamdeset godina od objavljivanja njenog poslednjeg albuma „Lady In Satin“ publika će biti u prilici da čue pesme legendarne Bili Holidej u intimnom tumačenju naše jedinstvene vokalistkinje Beti Đorđević.

I zaista, teško bi bilo naći na našoj savremenoj džez sceni bolju interpretatorku ne samo muzike, nego i životnog stava Bili Holidej, od Beti Đorđević.

Usponi i padovi u njenoj karijeri, lomovi koji su obeležili njen životni put, imali su svoj odjek u jednistvenom načinu na koji Beti izvodi klasike džez muzike. Ovaj posebno dogovoren koncertni program (kao produžetak prošlogodišnjeg tumačenja opusa Ele Ficdžerald Irene Blagojević), zato treba shvatiti ne samo kao omaž Bili, nego i kao omaž Beti.

Beti i…

Na ovom koncertu Beti će nastupiti sa kvartetom koji čine muzičari različitih generacija: od iskusnih, već etabliranih predstavnika beogradske džez scene: Nemanja Banović – truba i Milovan Paunović – klavir; do mlađe generacije talentovanih studenata džez odseka Fakulteta muzičke umetnisti u Beogradu, koje predstavljaju Boris Šainović – bas i Nikola Banović – bubanj.

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ciklus koncerata „Džez za dž“ koji traje već šest sezona, ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Tokom septembra, u susret 34. izdanju Beogradskog džez festivala koje će se održati od 25. do 29. oktobra pod sloganom „Bez granica / No Limits“, publika u Domu omladine Beograda imala je priliku da uživa u besplatnim koncertima sastava FMU Jazz Combo, Mona Nheili Trio (učenici džez odseka srednje muzičke škole „Stanković“) i Vladimir Tubić kvinteta. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.