Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nagrada Dositejevo pero za dve knjige Kreativnog centra!
Nagrada Dositejevo pero za dve knjige Kreativnog centra!
Nagrada Dositejevo pero za dve knjige Kreativnog centra!

Nagrada Dositejevo pero za dve knjige Kreativnog centra!

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero za 2017. godinu.

Knjiga „Prvo letovanje jednog mačka“ Vesne Vidojević Gajović osvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera za 2017. godinu u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman „Čudesno putovanje“ Zlatka Vasića osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera za 2017. godinu u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac po Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 49 naslova iz produkcije za 2017. godinu, 23 naslova za mlađi uzrast (7-11 godina) i 26 naslova za stariji uzrast (11-15 godina). U dečjem žiriju bilo je 228 učenika iz šesnaest beogradskih osnovnih škola.

Nagrada će biti dodeljena 6. oktobra 2018. godine, u 12.00, u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Dositejevo pero: Prvo letovanje jednog mačkaKreativni centar - Prvo letovanje jednog mačka

Knjiga „Prvo letovanje jednog mačka“ Vesne Vidojević-Gajović sa ilustracijama Jelene Vasiljević namenjena je najmlađim čitaocima i govori o avanturama jednog razmaženog kućnog ljubimca Mićka koji prvi put odlazi sa svojom porodicom na letovanje.

Kao i svaka druga mačka, on ne voli da putuje i prilično nevoljno napušta svoj dom, ali će mu taj put doneti mnogo uzbuđenja i iznenađenja, što će na kraju prerasti u nezaboravne uspomene.

Vesna Vidojević Gajović već dugo piše za najmlađu čitalačku publiku, a njena veština ogleda se u lakoći pripovedanja i posebnoj toplini s kojom govori o svojim likovima. Pričajući priču iz vizure kućnog ljubimca, ona nas zabavlja izmeštenim pogledom jedne mačke na svet ljudi.

Pored brojnih mačjih i dečjih nestašluka, ona nam priča i o životu jedne porodice, diskretno se dotičući teme dečje usamljenosti.

Vesna Vidojević-Gajović provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu. Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame. Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade (Neven, Dositejevo pero, nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović i druge). Od 1983. godine radila je kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije. Imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca.

Dositejevo pero: Čudesno putovanjeKreativni centar - Čudesno putovanje

„Ispričaj mi, molim te, onda jednu priču koja se ne zove bajka, već nešto što se zaista dogodilo“.

Ovom scenom i čuvenom molbom koja je poznata većini roditelja počinje „Čudesno putovanje“ – roman za decu kojim nam se prvi put predstavlja pisac Zlatko Vasić, uz pratnju podjednako čudesne olovke ilustratorke Marine Veselinović.

U pokušaju da sinu pred spavanje ispriča priču koja se zaista dogodila, ovaj tata, koji je uz to i pisac, povešće svoje male čitaoce na pravo uzbudljivo putovanje. Kao i u svim velikim i slavnim romanima koje volimo, i ovde se govori o jednom hrabrom junaku koji kreće u avanturu upoznavanja sveta.

Zlatko Vasić je zaposlen u Kulturnom centru Apatin na mestu urednika književnog programa. Piše poeziju i prozu, a radove je objavio u više od trideset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena. Objavio je dve zbirke pesama i roman za odrasle i dobio brojne književne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije prva nagrada na 30. Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, prva nagrada na Festivalu poezije mladih Vukovi lastari, kao i prva nagrada na konkursu za kratku priču emisije „Dobro jutro, deco“ Radio Beograda 1.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.