Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Noć veštica 2018, uz horor film, ili ne
Noć veštica 2018, sreda, 31. oktobar
Noć veštica 2018, sreda, 31. oktobar

Noć veštica 2018, uz horor film, ili ne

Karnevalska atmosfera koja širom sveta prati Noć veštica (Halloween) i ove godine će, 31. oktobra, biti prisutna na nekim od kulturnih i zabavnih punktova Beograda.

Maske i kostimi još jednom će nam prikazati različita onostarna bića, duhove, veštice, junake filmova strave, a njihovi ponosni vlasnici svih uzrasta će plesati uz prigodne rekvizite na javnim mestima, ili zatvorenim žurkama. Druženje će se zatim nastaviti uz platna i ekrane, gde je obavezno prikazivanje najnovijih i najvećih kinematografskih horor ostvarenja.

Na „praznik uvezen sa zapada“ polako se navikavaju i najoštriji protivnici, a polemike su, kako obično u sličnim situacijama biva, sve tiše.

Prethodnih godina pisali smo opširno o Noći veštica i pokušali da prikupimo što više informacija o poreklu, istorijskom razvoju, običajima, pravoslavnom pandanu Noći veštica. Predlagali smo vam i da dan posvetite bundevi, jednom od simbola praznika. Da napravite originalnu kombinaciju popularne Halloween fešte i zdravog načina života. Da se angažujete tako da osetljive osobe i deca iz svog programa za Noć veštica izostave horor filmove…

Ovoga puta pažnju ćemo vam upravo skrenuti na poslednje.

Horor film – u Noći veštica, i uopšte

Za koga se horor filmovi prave? Sudeći po statistici – za sve nas. U poslednjih dvadeset godina produkcija ovog žanra je udvostručena, a novi digitalni mediji dodatno podstiču proizvodnju ogromne količine video materijala i filmova sumnjivog kvaliteta. Prag osetljivosti postepeno se diže, pa masa nekontrolisanih sadržaja, pod horor maskom, širi brutalnu agresiju, ekstremnu morbidnost i devijantna ponašanja aktera.

Smisao upozorenja koje prenosimo, a koje stiže iz različitih stručnih izvora glasi – ukoliko ste zaista ljubitelj horora, obratite pažnju na kvalitet i edukujte mlade u vašoj okolini da čine isto.

Kako horor filmovi deluju na nas?

„Filmovi strave“ na fizičko zdravlje teško da će imati negativne posledice, ali sa mentalnim ne mora da bude tako.

Ubrzan rad srca, rast krvnog pritiska, napetost mišića, lučenje adrenalina i kortizola, pojačano znojenje… zdravoj osobi ne bi trebalo da smeta. Iako znate da opasnost nije realna, audio-vizuelna projekcija veoma brzo će vas „uvući“ u scenu i vaše telo će se naći blizu stanja u koje dospeva tokom blagog ili umerenog vežbanja. Naravno, sličnost između filma i vežbanja ovde se završava, a važi i napomena da su telesne promene individualne. Neke osobe su, jednostavno, osetljivije na navedene stimuluse. Postoje i oni koji bi ovakve promene trebalo da izbegavaju, bez obzira iz kojih razloga nastaju.

Iako su horor filmovi samo filmovi – emocije su stvarne, kao i instinkti. Javlja se teškoća u komuniciranju sa „najprimitivnijim delom mozga“, koga je teško kontrolisati. Osetljivi ljudi mogu da, iako veoma retko, počnu da pate čak i od post-traumatskog stresa.   

Kod osoba koje već imaju neke poremećaje, i kod mladih,  raste opasnost od identifikacije sa likovima. Redovno gledanje horor filmova može da vodi ka povećanju neadekvatnih reakcija i nasilnog ponašanja.

Deca imaju manji kapacitet da razlikuju stvarnost od fantazije, pa su još ugroženija.

Ljubitelji horora, međutim, imaju na svojoj strani pojedine stručnjake, koji kažu da negativna osećanja intenziviraju pozitivna po završetku filma, ili trijumfu glavnog junaka. Dobri horor filmovi nam, tvrde oni, mogu pomoći da upravljamo svojim strahom, i „izbacimo iz sebe“ kod svih prisutnu neizvesnost pred tajanstvenim pojavama života i smrti.

***

Noć veštica 2018. je naredne sedmice.

Ako želite da je obeležite na neki poseban način, zaista uživajte u njoj.

Birajte sadržaje koji će, uz mnogo smeha, pre svega doprineti zabavi, i dobrom raspoloženju.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.