Noć veštica - bundeva u Beogradu
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » (Noć veštica) Bundeva u Beogradu, zašto da ne?!

(Noć veštica) Bundeva u Beogradu, zašto da ne?!

Neka bundeva u Beogradu bude u centru pažnje! Pristalice i protivnici obeležavanja Noći veštica u glavnom gradu Srbije imaće ovih dana pune misli argumenata, pa zašto ne bi imali i pune ruke posla. Vreme je bundeva!

Beograđani se sa bundevom druže mnogo manje nego što je zaslužila. A ona je ukusna i izvrsna.

Iako ne izgleda tako, bundeva sadrži i do 90 procenata vode. Prepuna je korisnih sastojaka – pored minerala (kalcijuma, kalijuma, cinka, gvožđa, fosfora) i vitamina (A, C, E, B1, B2, B3 i B6, folne kiseline), bundeva sadrži vitamine K i T. Sto grama bundeve ima energetsku vrednost od samo 28 kalorija, osim semenki koje su zdrave, ali i kalorične.

Bundeva i Noć veštica, šta činiti

Poznato je da je praznik Noć veštica (Halloween) nastao u staroj Irskoj, i da se zatim prenosio svuda gde su se Irci doseljavali.

Prvobitno rezbarenje bundeva, osvetljavanje iznutra i ostavljanje u prozoru, kako bi se oterale zle sile na početku doba godine sa dugim noćima, transformisalo se u sve i svašta, pa je potrebno pronaći meru.

Bizarni sadržaji svakako nisu dopustivi ukoliko u manifestaciji Noć veštica učestvuju deca ili odrasli kojima povećana količina uzbuđenja i straha ne prija.

Napadi panike, anksioznost i traume sa produženim dejstvom na emocije, do kojih kod osetljivih osoba može da dođe, nikako nisu obeležje jednog festivala.

Noć veštica - bundeva u Beogradu

Poziv da se Noć veštica proslavlja sredstva masovnih komunikacija donose iz sveta, na svaki ekran kompjutera, tokom čitavog oktobra. Šta činiti kada deca požele da se i sama uključe?

Bundeva se, na primer, može izrezbariti i osvetliti, a da nema „strašno lice“ od kojeg mališani mogu da se uplaše. Rezbarenje korenastog povrća, repe i cvekle, takođe je bilo deo tradicije starog irskog Halloween-a, pa se i ono može uvesti kao zabava za najmlađe u zimskim danima, posebno u toku praznika, kada se dečje rukotvorine mogu pokazati i gostima.

Kostim za maskenbal ili paradu treba da bude duhovit i primeren uzrastu. Uživanje u horor filmovima, ekstremnim doživljajima i zabavi trebalo bi prepustiti odraslim osobama, koje interesuje ova vrsta sadržaja.

Ako je Noć veštica „uvezeni“ proizvod, bundeva sigurno nije. Prilika je da se ona iznese na sto.

Pita, čorba, salata, sok, torta, koktel, milk šejk… od bundeve, ili, jednostavno, bundeva pečena u rerni preporučuju se svima. I zabava, a ne strah. (danubeogradu.rs)