Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Beograd dobija javne bicikle: 150 stanica – 1.500 javnih bicikala
Beograd dobija javne bicikle
Beograd dobija javne bicikle

Beograd dobija javne bicikle: 150 stanica – 1.500 javnih bicikala

Beograd dobija javne bicikle – odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine Grada, a za ovu namenu biće izdvojeno tri miliona evra.

Gradski odbornici usvojili su Odluku o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji Beograda. Po rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, svake godine će se izdvajati po jedan milion evra da bi se napravilo 150 stanica sa 1.500 javnih bicikala.

– Cilj nam je da Beograd, po ugledu na druge evropske gradove, ima javne bicikle koje će građani jedan vremenski period koristiti besplatno, a kasnije uz nadoknadu. Ovo je važna odluka za grad i ona je posledica naše politike po kojoj prednost dajemo pešacima, biciklima, električnim automobilima i autobusima u odnosu na saobraćaj koji zagađuje životnu sredinu. Siguran sam da ćemo do kraja godine raspisati tender i da ćemo početkom sledeće godine dobiti operatora. Kada dobijemo operatora, on će biti partner gradu, a grad će uložiti u stanice i kupiti bicikle – pojasnio je Vesić.

Grad će svake godine raditi po 50 novih stanica i kupovati po 500 bicikala.

Beograd trenutno ima 83 kilometra biciklističkih staza, najviše na Novom Beogradu. Po planu gradskih vlasti je da se izgradi oko 120 kilometara u naredne četiri godine; od toga će 90 kilometara ići po postojećim ulicama, a 30 kilometara će biti novoizgrađeno.

Cilj je 200 kilometara biciklističkih staza. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.