Naslovna » Turizam » Van Beograda » Upoznaj Srbiju, svrati na Zlatibor!
Upoznaj Srbiju, svrati na Zlatibor!
Upoznaj Srbiju, svrati na Zlatibor!

Upoznaj Srbiju, svrati na Zlatibor!

Većina domaćih turista je posetila Zlatibor makar jednom u životu, uglavnom tokom školovanja, u okviru rekreativnih nastava i ekskurzija. Međutim, sve je veći broj srpskih turista koji se Zlatiboru vraćaju iznova smatrajući sebe tamo već domaćim.

Ukoliko niste dugo bili na Zlatiboru, verujte, imaćete šta novo da vidite. Ovo je srpska planina na kojoj se najviše gradi. Čak i ukoliko ste bili prošle ili pre dve godine iznenadiće vas koliko novih hotela, restorana, ali i avanturističkih sadržaja je niklo dok ste bili odsutni.

Šta je to što Zlatibor nudi, a nije centar?

Zlatibor ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima bilo da su u pitanju domaći ili strani turisti. Bitno je jedno – Zlatibor nije samo centar!

Oni koji često borave na jednoj od najpopularnijih planina u Srbiji vole da kažu kako poznaju Zlatibor kao svoj džep, međutim, taj džep je samo mali deo ogromne putne torbe u koju staju suveniri i uspomene koje traju zauvek.

Stopića pećina – filmski doživljaj

Na svega 19 kilometara od centra Zlatibora smeštena je Stopića pećina.

Uglavnom pećine liče jedna na drugu, međutim, Stopića pećina se izdvaja po pažnji koja je posvećena uređenju i prilagođenosti posetiocima. Stiče se utisak da se upravo pred vašim očima stvara filmska magija dok se boje rasvete prelivaju preko pećinskog nakita.

Osim uobičajenih stalaktita i stalagmita, ovu pećinu krase i Bigrene kade koje su nastale taloženjem krečnjaka i predstavljaju zaštitni znak pećine. U pitanju su udubljenja oivičena kamenim zidovima, odnosno vijugavim, rumenkastim bigrenim naborima u kojima se akumulira voda koja se kaskadno preliva.

Zbog čestih poplava, neke od kada dostižu dubinu i do sedam metara i upravo se po svojoj veličini i dubini izdvajaju od ostalih u Srbiji.

 

Sirogojno

Sirogojno je dugo bio sinonim za vunicu i odevne predmete od vune. Upravo po proizvodnji svega navedenog Sirogojno je proslavilo Srbiju u svetu.

Najpoznatije manekenke nosile su modele ispletene vunom iz Sirogojna. Danas imate priliku da vidite Muzej pletilja koji svedoči o tim zlatnim vremenima, ali i kvalitetu vune i mnogobrojnim priznanjima koje je dobila.

Muzejske postavke na otvorenom uvek su bile atraktivnije za posetioce, stoga je „Staro selo“ odlična turistička atrakcija. Postavku čine autentične kuće zlatiborskog kraja iz 19. veka. Nekima od njih je promenjena namena kako bi se prilagodile turističkim potrebama. Iako je u pitanju muzej, konaci se koriste kao smeštajni kapaciteti za turiste.

U okviru kompleksa nalazi se i restoran sa domaćom hranom i poslasticama čiji ambijent apsolutno zaokružuje sliku seoskog života u Zlatiborskom okrugu. Ovaj muzej na otvorenom i crkva Svetog Petra i Pavla iz 1764. godine, zaštićeni su kao kulturno dobro, spomenik kulture od izuzenog značaja.

Vodopad Gostilje

Foto: Dejan Veselinov

Još malo dalje od centra, na nekih 25 kilometara od žiže dešavanja zlatiborskog, naročito, noćnog života, nalazi se oaza mira i biser zlatiborskih voda – Gostiljski vodopad.

Okovana skladno raspoređenim stenama, nemirna voda Gostiljskog vodopada spušta se sa visine od oko 20 metara i razliva, čineći ovaj planinski krajolik bajkovitim.

Osim nesporne vizuelne lepote, ovaj kraj obiluje vodom, lekovitim biljem i svežim vazduhom. Gostilje je omiljeno odredište avanturista, putnika i fotografa koji su svojim aparatima zabeležili na hiljade fotografija.

Ski centar Tornik

Od centra Zlatibora udaljen je svega devet kilometara. Lokalni autobus vodi do Tornika za stotinak dinara u jednom pravcu.

Tornik je ujedno i najviši vrh Zlatibora, čija visina iznosi 1496 metara. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat.

Tornik je opremljen sa šestosednom žičarom i dva ski lifta tipa „sidro“. Poseduje četri staze – Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac, koje su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Ne morate biti skijaš da biste išli na Tornik zimi ili leti.

Kada se u toku zimske sezone popnete žičarom do vrha Tornika pred vama se pruža svetlucavo-beličasti pogleda na skijaške staze i četinare pod snegom. Odmah pored žičare nalazi se kafe-restoran u kom možete popiti piće ili nešto prezalogajiti dok uživate u planinskom pogledu.

Za one koji ne znaju, a želeli bi da nauče da skijaju, tu su škole skijanja. Za one koji nemaju tu želju uvek je dobrodošlo poneti sanke ili kliska kojim se možete spuštati niz padine van samih ski staza. Sve što je potrebno je vedar duh i dobra ekipa sa kliskom u ruci!

U blizini se nalaze i…

• Mokra Gora,
• 
Specijalni rezervat prirode Uvac,
• 
Nacionalni park Tara,
• mnogobrojne crkve i manastiri.

Nova godina na Zlatiboru

Zlatibor svake godine dočeka veliki broj domaćih i stranih turista u vreme oko Nove godine. Zbog toga program je uvek unapred isplaniran do tančina. Na Kraljevom trgu je nastupio veliki broj najpoznatijih imena muzičke scene Srbije.

Planiraju se koncerti u Sportskom centru Wai-Tai, ali i besplatni koncerti na Kraljevom trgu.

Doček se organizuje i u svim klubovima, kafićima, restoranima i hotelima u centru Zlatibora i u njegovoj blizini, kao i u selu Sirogojno.

Za sve informacije o turističkoj ponudi Zlatibora, kapacitetima i novogodišnjem programu posetite sajt Turističke organizacije Zlatibor.

(Fotografije: Katarina Tomović)

 

Uređuje: Katarina Tomović