Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Izložba Brojgelove umetnosti u Beču
Brojgelova umetnost u Beču (foto: Museum Boijmans Van Beuningen; Studio Tromp, Rotterdam)

Izložba Brojgelove umetnosti u Beču

Povodom 450-godišnjice smrti Petera Brojgela starijeg, jednog od najpoznatijih slikara 16. veka, Muzej istorije umetnosti u Beču prikazuje najveću monografsku izložbu dela ovog autora na svetu.

Peter Brojgel (1525-1569) stariji je već za života smatran jednim od najnadarenijih umetnika, zbog čega su njegove slike još u to vreme imale veoma visoke cene. Zahvaljujući interesovanju Habzburga za njegova dela koji su još u to vreme prepoznali kvalitet i originalnost njegove umetnosti, Muzej istorije umetnosti u Beču danas poseduje najveću kolekciju njegovih slika.

Izložba u Beču predstaviće oko devedeset Brojgelovih dela i to će ujedno biti šansa veka da se na jednom mestu vidi njegovo ukupno delo odnosno da se isprati stilski razvoj njegovog kreativnog procesa stvaranja i da stekne uvid njegove stvaralačke metode i jedinstven način pripovedanja.

Neke od najpoznatijih slika koje će ovom prilikom biti predstavljene su i „Trijumf smrti“ iz muzeja Prado u Madridu kao i !Vavilonska kula“ iz muzeja Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Izložba Pitera Brojgela starijeg u Muzeju istorije umetnosti u Beču traje do 13. januara 2019. godine. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.