Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2019. godine
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (foto: Jeannette Handler)
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (foto: Jeannette Handler)

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2019. godine

Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije održaće se 1. januara 2019. godine od 11.15 u „Zlatnoj dvorani“ Bečkog muzičkog društva.

Bečkom filharmonijom će prvi put dirigovati Kristijan Tileman (Christian Thielemann). Ovaj poseban događaj pratiće uživo 40 miliona ljudi u više od 90 zemalja širom sveta.

Sezona 2018/2019 je sedma sezona Kristijana Tilemana na mestu glavnog dirigenta Saksonske državne kapele u Drezdenu. Tileman je došao u Nirnberg davne 1988. godine na mesto glavnog muzičkog direktora, a u rodni Berlin se vraća 1997. godine gde do 2004. godine ostaje na mestu dirigenta Nemačke opere.

Posle Berlina Tileman preuzima mesto dirigenta Minhenske filharmonije od 2004. do 2011. godine. Od 2013. godine radi kao umetnički urednik Uskršnjih svečanih igara u Salcburgu, a na mestu dirigenta Bečke filharmonije nalazi se od 2000. godine.

Bečka filharmonija će prvog januara 2019. godine tradicionalno izvesti dela kompozitora iz porodice Štraus: Johana Mlađeg (Johann Strauß Sohn), Edvarda (Eduard) i Jozefa Štrausa (Josef Strauß). Pored toga, čućemo i kompozicije Johana Helmesbergera Mlađeg (Josef Hellmesberger Sohn) i Karl Mihaela Zirera (Carl Michael Ziehrer).

Za razliku od noviteta na mestu dirigenta, cvetni aranžmani se, kao i do sada, planiraju u saradnji sa Bečkim gradskim vrtovima. Uz pomoć glavnog baštovana i njegovog tima gradski vrtovi će Zlatnu dvoranu Bečkog muzičkog društva ispuniti najrazličitijim vrstama cveća.

Budući da je za cvetni sjaj neophodno velika stručnost i dugogodišnje iskustvo, glavni cvećar će sa svojim timom već 27. decembra započeti pripreme za ovaj veliki kulturni događaj.

Zbog posebnog interesovanja publike karte za novogodišnji koncert Bečke filharmonije ranije su rasprodate, a jedino mogu da se dobiju ukoliko vas „izvuku“.

Naime, kako bi ljubitelji muzike iz svih krajeva sveta imali jednake šanse da nabave karte, organizovana je lutrija na veb stranici Bečke filharmonije još početkom 2018. godine kada se izvlače srećni dobitnici.

Na isti način počev od 1. do 28. februara 2019. godine svi zainteresovani mogu da se prijave za sledeću lutriju za novogodišnji koncert, 1. januara 2020. godine.

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2019 – program

Karl Mihael Zirer
Šenfeldov marš, op. 422

Jozef Štraus
Transaktionen. Valcer, op.184

Jozef Helmesberger (sin)
Vilinsko kolo, o. op.

Johan Štraus (sin)
Ekspres. Brza polka, op. 311
Slike Severnog mora. Valcer, op. 390

Edvard Štraus
Diližansom. (Uspomena sa putovanja) Galop, op. 259

— Pauza –

Johan Štraus (sin)
Uvertira opereti "Baron Ciganin" (1885)

Jozef Štraus
Plesačica. Francuska polka, op. 227

Johan Štraus (sin)
Život umetnika. Valcer, op. 316
Bajadera. Brza polka, op. 351

Edvard Štraus
Večernja zabava posle opere. Francuska polka, op. 162

Johan Štraus (sin)
Valcer Eva. Prema motivima iz „Viteza Pašman"
Čardaš Viteza Pašmana, op. 441
Egipatski marš, op. 335

Jozef Helmesberger (sin)
Međučin valcer

Johan Štraus (sin)
Pohvala ženama. Polka mazurka, op. 315

Jozef Štraus,
Zvuci sfera. Valcer, op. 235

Premijera restaurirane Bečke opere

Bečka opera (foto: WienTourismus/Christian Stemper)
Bečka opera (foto: WienTourismus/Christian Stemper)

Tokom novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije 1. januara 2019. godine gledaoci već više od 27 godina mogu da vide specijalan muzički film. Ove godine će taj film biti posvećen 150. godišnjici Bečke državne opere (1869-2019) čija je detaljna restauracija upravo završena.

Ovo je najveća restauracija ove operske kuće još od njenog ponovnog otvaranja 1955. godine. Cilj restauracije Bečke državne opere bio je da se unutrašnji izgled zgrade dovede u prvobitno stanje. Većina nastalih oštećenja izazvana je kondenzacijom. Celokupni kolorit opere je potamneo i trebalo mu je vratiti stari sjaj.

U prvoj fazi radova obnovljen je vestibul, a u drugoj fazi, koja je trajala do decembra 2018. godine, obnovljeni su foaje, tavanica i balkon. Za restauraciju Bečke državne opere je utrošeno 18 hiljada radnih sati, a radovi su koštali ukupno 1,1 milion evra.

Uz pomoć svog tima vajarka Manuela Fric (Manuela Fritz) je izvršila restauraciju. (EuroComm)