Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Panton boja za 2019 – boja korala
Panton za 2019. predlaže - koralno narandžastu
Panton za 2019. predlaže - koralno narandžastu

Panton boja za 2019 – boja korala

U svetu dizajna, Panton (Pantone) izbor boje za narednu godinu očekuje se sa nestrpljenjem. Za 2019, poznata američka korporacija odabrala je – living coral, pa ako želite da ovom vedrom nijansom osvežite životni prostor ili svoj izgled, počnite odmah.

Iz Panton instituta poručuju da je koralno narandžasta istovremeno živa i mirna boja, koja unosi toplinu, opušta, neguje duh, pruža utisak komfora, udobnosti i svežine…

Leatris Ajzeman, izvršna direktorka kaže sledeće:

„Boja je objektiv kroz koji stičemo iskustva o prirodnom i digitalnom svetu koji nas okružuje, i to je posebno tačno za boju korala. Potrošačima željnim interakcije sa ljudima, i društvenih veza, humanizirajući i srdačni kvaliteti druželjubive Pantone Living Coral boje šalju savršen odgovor.“

O izboru boje godine već smo pisali prethodnih sezona, a sada, u najkraćem, podsećamo.

Panton institut za boje (The Pantone Color Institute) je ogranak korporacije Panton, svetskog autoriteta za boje. U protekle dve decenije, Institut analizira globalne trendove i duh vremena i redovno, jednom godišnje, daje savet dizajnerima koja bi boja mogla da se iskoristi u njihovim radovima. Predložena boja ima za cilj da, u datom trenutku, u životu savremenog čoveka povrati ravnotežu, odnosno doda ono što modernom svetu nedostaje.

U Panton institutu ne otkrivaju koji su načini „istraživanja sveta“ koje primenjuju, ali se zna da se pažljivo prate događaji u oblasti umetnosti, putovanja, zabave, sporta, novih tehnologija, analiziraju se društveno-ekonomski uslovi i sve ono što privlači pažnju na globalnom nivou.

Iako se nova Panton boja, možda, ne primeti u modnim kombinacijama odmah – ona će sigurno biti tu – u dizajnu odeće i obuće, nameštaja, ambalaže, proizvoda za svakodnevnu upotrebu…

U katalogu boja, Living Coral nosi oznaku PANTONE 16-1546, značajnu za one koji žele da u proizvodnji dobiju pravu nijansu.

***

Unesite, dakle, još malo avanture u vašu novogodišnju kupovinu – tražite što lepše i povoljnije detalje u boji korala. Iako nosi ime bića podvodnog sveta, ona se nalazi često u prirodi koja nas okružuje. Koralno narandžasta promoviše život, unosi razigranost, sofisticirani luksuz, novu energiju, podstiče vezivanje za ljude, intimnost… što nam svakako nedostaje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković