Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » 2019. donosi poskupljenja, više plate i penzije, promene u bankama i menjačnicama…
2019. donosi poskupljenja, više plate i penzije...
2019. donosi poskupljenja, više plate i penzije...

2019. donosi poskupljenja, više plate i penzije, promene u bankama i menjačnicama…

Od početka nove 2019. godine aktuelna su poskupljenja, veće plate i penzije, a najavljene su i promene u poslovanju banaka i menjačnica u Srbiji.

Najavljeno je poskupljenje struje od 20,2% za vlasnike firmi što će uticati na cene robe i usluga, na prvom mestu cene prehrambenih proizvoda, kućne hemije i kozmetike, tvrde stručnjaci.

Od danas, 1. januara, svi koji se greju na gas plaćaće umesto 32,28 dinara po kubnom metru – 36,67 dinara. Ali, naknada po mestu isporuke, za koju se do sada izdvajalo 1.984,39 dinara, biće niža i iznosiće 1.952,59 dinara.

Po pisanju svih većih domaćih medija, zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan, od danas, 1. januara, poskupele su cigarete za 10 dinara po paklici. Zna se, da će drugo usklađivanje akcize biti 1. juna pa će od tada cigarete biti skuplje za 20 dinara po paklici.

Cene alkoholnih pića, naftnih derivata i kafe biće usklađene sa inflacijom pa će i ovi proizvoditi biti malo skuplji.

Takse na TV pretplatu za RTS i za RTV Vojvodine od 1. januara biće skuplje za 47% pa će umesto 150 dinara korisnici izdvajati 220 dinara.

Nadzorni odbor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ doneo je odluku za poskupljenje vode i odvođenja otpadnih voda za 11% za sve kategorije potrošača od 1. februara 2019. godine. Ukoliko gradonačelnik Beograda odobri novi cenovnik, Beograđane će od sledeće godine kubik potrošene vode koštati 6,23 dinara više nego sada, a odvođenje otpadnih voda 2,52 dinara više.

Veće plate i nacionalne penzije

Od 1. januara najavljena su povećanja plata za zaposlene u javnom sektoru od sedam do 12 posto. Medicinske sestre i tehničari dobijaće za 12% veće plate, lekari i stomatolozi za 10%, zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti 9%, službenici Poreske u Uprave carina 8,5%, a ostali u javnom sektoru 7% veća primanja.

B92.net je objavila da će gbog toga što je procenat umanjenja prepolovljen, veću platu za pet odsto dobiće i svi zaposleni u javnim preduzećima kojima su zarade svojevremeno smanjene.

Minimalna cena rada u 2019. godini biće povećana na 155 dinara (više za 15 dinara), pa će minimalna plata biti malo viša od 27.000 dinara.

Tu su i novi uslovi za odlazak žena u penziju, koji će od 1. januara biti 62 godine i šest meseci (dakle, šest meseci više nego do sada), a uslov za prevremenu starosnu penziju za žene je 38 godina i šest meseci staža i najmanje 57 godina života.

Nacionalne penzije za umetnike koji su dobili priznanje za poseban doprinos u oblasti kulture biće veće za 5000 dinara, pa će oko 320 umetnika dobijati 50.000 dinara.

Menjačnice, banke, porez…

U menjačnicama najniži kupovni i najviši prodajni kurs neće moći da odstupaju više od +/-1,25% od srednjeg kursa.

Od 1. januara, po nalogu Narodne banke, banke u Srbiji moraju da skrate rokove na koje daju gotovinske kredite na osam godina od ove godine, a od 2021. na maksimum šest godina, dok će za kredite za automobile rok za kredit biti osam godina. Propisano je i da ukupna zaduženost, tj. rate, ne mogu biti veće od 60% plate ili penzije.

Fizička i pravna lica od sad mogu elektronski da provere svoje poreske obaveze i dugove. U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaze se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama. Preko portala lpa.gov.rs od 1. februara trebalo bi da bude omogućeno i plaćanje poreza.

Od 1. januara počeo je da radi i novi informacioni sistem e-Inspektor, koji omogućava transparentnost u radu inspektora, koji će da poveća njihovu efikasnost i da smanji korupciju u toj oblasti. Sa radom su startovale četiri pilot-inspekcije u sistemu e-Inspektor: sanitarna, tržišna, inspekcija rada i upravna inspekcija. U junu 2019. biće uvede još 32 inspekcijske službe, dok će preostalih pet biti uvedeno do kraja godine.

Takođe, u 2019. biće digitalizovano sto najčešćih administrativnih procedura za pravna lica od ukupno 2.500.

 

About Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.