Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Nemanja Rotar – Poslednji Romeji
Arhipelag: Nemanja Rotar - Poslednji Romeji
Arhipelag: Nemanja Rotar - Poslednji Romeji

Arhipelag: Nemanja Rotar – Poslednji Romeji

U jednoj knjizi Arhipelaga „Poslednji Romeji“ nalaze se jedna novela i dva istorijska romana koje je napisao Nemanja Rotar.

U pitanju su romani o Vizantiji – „Poslednja noć na Levantu“ i „Čuvari Balkana“ – i postvizantijska novela „Zlatni rog“.

U knjizi „Poslednji Romeji“ na uzbudljiv način sreću se istorijsko doba i savremeni trenutak. Nemanja Rotar pripoveda sugestivno i zavodljivo, intrigantno i promišljeno, pletući priče u kojima se sustiču istorija i savremenost, činjenice i epska fantastika, dokumenti i imaginacija.

„Poslednja noć na Levantu“ govori o padu Carigrada 1453. godine i o turskom osvajanju vizantijske prestonice. Rotar uzbudljivo pripoveda o poslednjim trenucima vizantijske imperije, o borbama za grad, o herojskoj odbrani branilaca, o životu u opsednutom gradu, kao i o dolasku nove imperije koja u osvajanju Carigrada vidi čas svog sudbinskog ispunjenja.

„Čuvari Balkana“ su istorijski roman koji zahvata period od doba vizantijskog cara Justinijana I i VI veka, preko propasti Carigrada, turskog i austrijskog vladanja nad Balkanom i Beogradom, do okupiranog Beograda i Pančeva u Drugom svetskom ratu i do savremenog trenutka.

U središtu romana je uzbudljiva priča o misterioznoj specijalnoj vojnoj jedinici Čuvari Balkana koja traje od Justinijanovog vremena i pojavljuje se u različitim epizodama istorije kao poslednji čuvar vizantijskog nasleđa. „Čuvari Balkana“ su zanosna istorijska priča u kojoj se prepoznaju elementi krimi proze i epske fantastike.

Novela „Zlatni rog“ uokvirava ova dva vizantijska romana pričom o engleskom istraživaču i avanturisti koji želi da se u tajnim podrumima Aja Sofije u Istanbulu domogne čarobnog mača cara Konstantina koji je, nekoliko sati pred sam pad Carigrada, tu sakrio drevni viteški red Konstantinovih anđela.

Objavljeni u jednoj knjizi, dva vizantijska romana Nemanje Rotara i piščeva postvizantijska novela „Zlatni rog“ stvaraju jednu novu i zaokruženu celinu koja čitaocima daje mnogo više nego što bi dobili od njenih pojedinačnih delova.