Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu
Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu
Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu

Groblje kućnih ljubimaca u Beogradu

U novobeogradskom bloku 51, južno od auto-puta, biće izgrađeno groblje kućnih ljubimaca na površini od 1,54 hektara najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

U izjavi za portal B92 Folić je rekao da će groblje kućnih ljubimaca funkcionalno biti podeljeno u tri celine: prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu – krematorijum, gde će biti smešten objekat za uprljavljanje telima životinja.

– Po projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima. Ukupan kapacitet groblja imaće više od 2.300 mesta, od čega više od 1.500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne. Groblje će biti uređeno po svetskim standardima. Ono će doprineti uvođenju reda u ovoj oblasti, jer su sugrađani do sada bili prinuđeni da improvizuju – pojasnio je Folić.

Usvojeno je idejno rešenje, rekao je Folić i dodao da je u toku izrada tehničke dokumentacije, kao i da bi na jesen, posle rebalansa budžeta u julu, mogao da bude izabran izvođač radova i da započnu radovi.

– Prostor za sahranjivanje će sadržati trg za ispraćaje, parcele za rozarijume i kolumbarijume, parcele za grobove u nizu i prostor za zajedničko sahranjivanje. U okviru toga nalaziće se zaštitno zelenilo, interne saobraćajnice i pešačke staze. Na groblju će se nalaziti dve zgrade. Centralni objekat zauzimaće površinu od 250 kvadratnih metara – najavio je Folić.

Glavni gradski urbanista navodi da je uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran i ružičnjak „vrt sećanja“, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela, zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje.

Folić je dodao da će groblje imati parking za 21 automobil, od kojeg će dva mesta biti rezervisana za osobe sa invaliditetom. Kako je rekao, korisnici groblja moći će da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od veličine životinje.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.